Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много са рисковете за сърцето, противодействието е в нашите ръце

Днешният ден - 29 септември, е  обявен за Световен ден на сърцето. Това е така, за да може всеки един от нас да се замисли какво може да направи за своето сърце, така че да го направи по-силно и здраво. 

Много са рисковите фактори, влияещи за появата на сърдечно-съдовите заболявания, но за щастие голяма част от тях могат да бъдат предотвратени чрез подходящи профилактични мерки, твърдят кариолозите. От една страна, сърцето трябва да се тренира, което означава, че всекидневно всеки един от нас се нуждае от двигателна активност, в рамките на 30-40 минути. Леките физически упражнения са много важни за тренирането на сърдечния мускул, защото така при всяко съкращение сърцето изтласква по-голямо количество кръв и до всяка клетка в нашето тяло достига повече кислород. Важно е да се ограничи употребата на сол, алкохол и тютюневи изделия, тъй като те са рискови фактори, но за щастие напълно предотвартими.

Препоръчителна е по-ниска консумация на сол /до 5 грама дневно/, тъй като високите нива на натрий са предпоставка за повишаване на кръвното налягане, а то от своя страна може да предизвика инфаркт или инсулт. Затова, според кардиолога доц. д-р Мария Токмакова, много важно е да знаем как и с какво да се храним.

Познанието изисква да знаем и, че сред основните причини за исхемична болест на сърцето е пушенето. Никотинът в цигарите намалява притока на кислород към сърцето, стеснява кръвоносните съдове и повишава артериалното налягане. Злоупотребата с алкохол също води до повишаване на сърдечната честота и нивата на т. нар. “лош холестерол“ и е причина не само за болести на сърцето.

Безсънието също води до сърдечни проблеми, тъй като се повишава нивото на кръвното налягане. За да е здраво, сърцето се нуждае от грижи, от спокоен и възстановяващ сън - категорични са лекарите. Сърдечен инцидент обаче може да възникне дори при хора, които никога не са имали проблеми със сърдечно-съдовата си система. А причината е експресивност и свръхемоционалност. В практиката си доц. Мария Токмакова се е сблъсквала с много подобни случаи.

Ако искаме да сме здрави, можем да направим малки, но важни стъпки в тази посока, а именно - всекидевна и умерена физическа активност, здравословно хранене, елиминиране на вредни навици, пълноценна почивка и максимално щадене от стрес и преумора. И не на последно място - да си доставяме възможно най-много приятни емоции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна