Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмите са посветени на съдбите на шест личности, преживели репресиите на комунизма

Вторият сезон на поредицата "Отворени досиета" се завръща на екрана на БНТ с шест нови филма

Цветана Джерманова, като последната жива лагеристка от женските комунистически лагери, обобщава образа на репресираните жени

Мемориал на жертвите на комунизма в София
Снимка: БГНЕС

Вторият сезон на поредицата "Отворени досиета" се завръща в неделя със шест нови филма, в които са събрани историите на шест личности, преживели репресиите на комунизма - с разкази от първо лице ще видим нови герои. Детайли за тях разкри в ефира на "Хоризонт"  продуцентът на документалната поредица Катя Атанасова, като посочи, че сценарист и на втория сезон е разследващият журналист Христо Христов, който беше сценарист и на първите шест документални филма, включени в първата част на "Отворени досиета".

Миналият път по скоро разчитахме на хронологичния принцип  -  от 50-те, 60-те, 70-те  години и така нататък, докато тук сме избрали представители на различен тип социални групи  и също така, държа много да кажа това, и повече жени. Миналия път имахме само една героиня жена, докато сега те са повече, отбеляза Катя Атанасова, като посочи  кои са личностите, преживели репресиите на тоталитарната система, герои във втория сезон на поредицата:


Цветана Джерманова, която е и герой на първия филм, който сега започва в неделя. Тя е анархистка, тя дори не е от буржоазно семейство. Тя е анархист, лява е по убеждение и е арестувана при първата голяма акция срещу анархистите през 1948 година. Близо година е в ДС в Перник и след това е въдворена в женският лагер "Босна".

Тодор Цанев, чрез който ще разкажем за съпротивата на горяните. Той е най младият горянин.

След това имаме още един герой, с който следваме линия пак от първата поредица - разказваме за Стефан Сираков, който е габровски търговец, много почитан, след това обявен за враг на народа.

Другият ни герой също е много интересен. Това е пастор Христо Куличев, евагелистки пастор, който още от 18-годишен проповядва.

Двете участнички и ръководещи гражданският протест срещу обгазяването на Русе  - Цонка Букурова и Дора Бобева. Припомняме за този протест, който е първият, всъщност мирен протест, срещу обгазяването на Русе. Те повеждат 500 съграждани към партийния дом, когато там заседава БКП.

И последният герой, това е също изключително интересна личност - това е професор Зейнеп Зафер, преподавател сега в университета в Анкара, която е пряк свидетел на възродителния процес.


Вторият сезон на "Отворени досиета" стартира тази неделя - на 1 октомври,  като в продължение на шест недели по БНТ 1 от 13.00 часа ще разказва истории на българи, станали жертва на комунистическия режим.


Интервюто на Светослава Кузманова с Катя Атанасова може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна