Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Трендафилов: Грехът на интелигентните българи е безучастието

Снимка: личен профил

Младият поет и писател Константин Трендафилов гостува в предаването ни "Контрасти" тази седмица. С него говорихме по различни вечно актуални теми, но и за погледа му върху изкуството, за естетиката в отношенията между хората, кой носи промяната в наши дни, как се променя мисленето на хората, ролята на младите, какво е истинско и фалшиво творчество, кой и как го оценява като такова. Не подминахме и превода на "Под игото" на шльокавица и провокацията, която произтича от него. Стана дума също за страховете на обществото, за "греха" на интелигентните хора в България, за  свободата, както и за други акценти от нашето ежедневие.

Според Константин Трендафилов всеки човек има възможност да променя света около себе си, но има много хора, които притежават талант, способни са, но "нямат гръб", и на тях им трудно да променят каквото и да било.

СнимкаБългарите често говорят за будители, но всъщност не обичат да бъдат "събуждани". Страхът от това пробуждане или провокиране може да се обясни с това, че не искаме да "напускаме комфортната ни тиня", а от друга страна твърде често провокациите са самоцелни, глупави. Хората със сигурност не търпят по никакъв начин да се правят провокации посредством миналото, което, може би, е единственото съкровено нещо за българина, категоричен е Трендафилов.











БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна