Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никос Анастасиадис: Преговорите по Кипърския въпрос ще бъдат възобновени за постигането на стратегическо решение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите по Кипърския въпрос ще бъдат възобновени за постигането на стратегическо решение, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис в приветствието си по случай Деня на независимостта на страната, който се чества за 57-и път днес. Кипърската турска общност обаче втвърдява позициите си по отношение на кипърската гръцка общност.

Сближаването на позициите между двете кипърски общности в рамката, предложена от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, може да доведе до стратегическо споразумение, което да даде нов тласък на процеса за постигане на цялостно уреждане на Кипърския въпрос, подчерта президентът Никос Анастасиадис. Изявлението му по случай националния празник на страната бе само часове след като в доклад на Гутериш бе посочено, че през юли на международната конференция в Кран Монтана е пропусната "историческа възможност" за обединяване на страната поради липсата на достатъчно политическа воля от двете преговарящи страни.

Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ обаче категорично заяви, че не може да има нова инициатива по Кипърския въпрос преди президентските избори в Кипър, които ще се проведат в края на януари.

Едновременно с това кипърската турска общност предприема по-твърди ходове в отношенията си с кипърската гръцка общност. Един от тях е влизащото в сила от днес решение на “правителството” на самообявилата се Севернокипърска турска република да облага с мита стоките от първа необходимост, изпращани от свободните територии на Кипър и превозвани от мироопазващите сили на ООН за живеещите в анклави в окупираните територии кипърски гърци. Република Кипър окачестви това действие като израз на политиката на незаконната държава за реализация на плановете на Анкара на острова.

В същото време турският вицепремиер, отговарящ за Кипър, Реджеп Актаг, който бе на посещение в окупираните територии в събота, призова кипърските гърци да нормализират отношенията си с кипърските турци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени