Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталунските власти обявиха първите резултати от допитването за независимост

Каталунските власти обявиха, че вече над 50 процента от имащите право на глас, са го упражнили, а властите в Мадрид настояват, че на практика допитване не е имало

| обновено на 02.10.17 в 03:43 БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Каталунските власти излязоха с първите резултати от допитването за независимост, обявено за незаконно от Мадрид. Общо около 2 милиона и 260 хиляди души, или 42,3 процента от населението, са отишли до урните. 90 на сто от тях са гласували "за" отделяне от Испания.

СнимкаМеждувременно испанският министър-председател Мариано Рахой не изключи възможността за преговори с каталунските сепаратисти:
 
Процесът за независимост се провали. Той допринесе единствено за разделение и конфронтация между гражданите, размирици по улиците и предизвика нежелани ситуации. Той нанесе сериозна рана на съвместното съществуване, а то е нещо хубаво, и трябва да започнем да го възстановяваме по най-бързия начин. Казвам ясно: няма да затварям нито една врата. Никога не съм го правил. Не правя политика по този начин. Винаги съм предлагал честен диалог, но винаги в рамките на закона и демокрацията.

СнимкаКаталунците извоюваха правото да имат независима държава, която да стане република, заяви премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции.

Днес Каталуния спечели много референдуми. Спечелихме правото си да бъдем чути, уважавани и признати. Днес хиляди, милиони хора, бяха изправени пред заплахи, но вие се опълчихте,обяви Карлес Пучдемон. Той добави, че Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава и призова блока да предприеме бързи действия.

Пучдемон обяви, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от вчерашния вот в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания.

Референдумът за независимост  беше забранен и обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Междувременно, Франс прес съобщи, че повече от 40 профсъюза и каталунски работнически асоциации призовават за масови стачки в региона във вторник, заради „грубото нарушаване на правата и свободите на гражданите".

Няколко хиляди души, подкрепящи отделянето на Каталуния от Испания, се събраха в центъра на Барселона, за да празнуват провеждането на референдума.

Участниците скандираха "независимост" и символично извадиха крючовете си в знак на това, че искат да станат собственици на собствения си дом.
 
Резултатът е ясен. Ще обявим независимост, няма съмнение. Каталанците го заслужават. Борихме се в продължение на много години и най-накрая, благодарение на голямата грешка, която допусна Испания, ще получим независимост, коментира жител на Барселона.

Според първоначалните данни, представени от каталунското правителство, 90 на сто от каталунците, дали своя глас на обявения от Мадрид за незаконен референдум, са се обявили в подкрепа на отделяне от Испания

Испанският премиер Мариано Рахой каза, че Каталуния днес не е успяла да проведе референдум за независимост. Народът на Каталуния беше подлъган да участва в забранено гласуване. Референдумът бе стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичната хармония и е "път, който не води никъде", заяви Рахой.

Той благодари на силите за сигурност, че са се придържали към закона и са си свършили работата:

Действахме единствено и само в рамките на закона. Стана ясно, че нашата демократична държава има ресурси, за да отвърне на сериозна атака, каквато е този незаконен референдум. Победи демокрацията, защото беше спазена конституцията.

Рахой призова за среща на всички испански политически партии, за да се обсъди бъдещето на страната след референдума. 

От крайнолявата партия "Подемос" поискаха оставката на Рахой.  Няма аргументи, които да оправдават употребата на полицейско насилие срещу беззащитни хора, каза лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас:

Едно правителство, което действа отговорно и адекватно, би чуло гласа на стотиците хиляди хора в Каталуния и Испания. А те казват, че искат да гласуват. И на това не може да се отговори с насилие.

По-рано говорителят на каталунското правителство Жорди Турул  заяви, че днес Испания "е срам за Европа" заради начина, по който се е опитала да смаже опита на Каталуния да гласува за самоопределение. Той заплаши, че испанското правителство ще отговаря в международните съдилища заради полицейското насилие в резултат на което пострадаха над 840 души по време на определения от Мадрид за незаконен референдум за независимост:

Испанската държава беше компрометирана пред света що се отнася до нарушаването на човешките права и ще отговаря в международните съдилища.

Каталунските власти подадоха жалба в съда заради действията на националната полиция и гражданската гвардия по време на референдума за независимост, оспорван от централната власт на Испания.

Регионалните власти подадоха иска в съда в Барселона, съобщи "Европа прес", цитирана от ТАСС.

Стотици хора са получили медицинска помощ след инциденти, свързани с референдума в Каталуния, съобщиха здравните власти в автономната област. Според кмета на Барселона Ада Колау те са над 460 души. Ройтерс съобщи, че 92-ма са били ранени при сблъсъците заради допитването в Каталуния.

На много места избухнаха сблъсъци при опитите на полицията да предотврати вота, забранен от Мадрид. Каталунските власти обвиниха централната власт в полицейски репресии.

Испанският вицепремиер Сорая Саенц де Сантамария заяви, че действията на полицията са били оправдани и пропорционални. Тя настоя, че референдумът не се е състоял:

СнимкаНямаше референдум. Нямаше дори видимост за допитване. И няма смисъл това да продължава. Призовам каталунското правителство и партиите, които го подкрепят, да спрат с проявите на безотговорност. Няма смисъл да продължава този фарс. Би трябвало да го прекратят незабавно.

Властите в Каталуния обявиха, че участието в референдума е надхвърлило 50 процента.

Леда Гачурова, журналист от сайта "Всичко за Барселона", каза за БНР, че властите в Каталуния са призовали за масови протести на 3-и октомври:

За трети се очаква много хора да излязат на улицата -  да протестират и заради начина, по който действа испанската полиция, и заради отнемане на права за гласуване. Има много каталунци против гласуването, но те са против отнемането на правото за глас и също са на улицата в този момент..

СнимкаМеждувременно, заради сблъсъците между полицията и желаещите да участват в референдума за независимост в Каталуния, беше взето решение футболният мач от испанското първенство между отборите на "Барселона" и "Лас Палмас" на стадион "Камп Ноу" да се изиграе при закрити врата.

В декларация от футболния клуб "Барселона" осъдиха действията на испанските власти и отказа на футболната лига да отложи мача, а звезди от отбора изразиха подкрепа за референдума. Жерар Пике - централен защитник на "Барселона" и на националния отбор на Испания, обяви, че е гласувал и написа в Туитър:

Ако сме единни, не могат да ни спрат да защитим демокрацията.

От "Лас Палмас" пък обявиха, че специално за днешния мач излизат с щамповано испанско знаме на екипите.

Обобщение по темата, актуално към 24:00 часа, може да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна