Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Премиерът или губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен

Президентът Румен Радев смята, че ГЕРБ води битка срещу него. Радев коментира, че или премиерът Бойко Борисов губи контрол върху партията си, или насърчава ГЕРБ да води битка срещу президента.

Президентът не вижда смисъл от среща с премиера, за да обсъждат ключови въпроси, свързани с модернизацията на армията ни. Решението за покупката на нови самолети, отговорността за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на Бойко Борисов, коментира Румен Радев:

Аз очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво. Наблюдавам от всички действия на партия ГЕРБ, че или премиерът губи контрол върху партията си, или ги насърчава в битката срещу мен.

Има ли напрежение между ГЕРБ и президента? Радев отговори:

Води се тази битка, макар че не смеят официално да я обявят, но считайте, че щом като я търсят, ще я получат. Това, което ме смущава повече, това са всички процеси, които стават в страната и то на фона на предстоящото европейско председателство. Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на гейтове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната.

Уточнявайки, че няма предвид само напрежението сред структурите на ГЕРБ в Хасково, президентът заяви, че трябва да се обърне внимание на целия управленски модел: 


И в страната, и тук.

Радев уточни, че началникът на кабинета му Иво Христов няма достъп до класифицирана информация, но предстои да получи допуск. Миналата седмица от ГЕРБ изпратиха сигнал до главния прокурор и ДАНС за евентуално нарушение на Закона за класифицираната информация от президентството:

Това е нещо, с което се спекулира категорично.


Радев откри проблем в решението на ГЕРБ да номинират Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата:

Кандидатурата е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски.

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени