Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова, организации и известни българи изпратиха петиция до ЕП срещу двойния стандарт при храните

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова, редица организации и български граждани, известни в публичното пространство, изпратиха петиция до Европейския парламент срещу двойния стандарт при храните в Европейския съюз. Инициативата цели да информира Комисията по петициите за нарушаването на правата на българските граждани, станали жертва на дискриминационна и неприемлива практика, която прави храните, разпространявани в България с по-ниско качество от тези, разпространявани в държавите от Западна Европа.

Проблемът с двойния стандарт при храните и напитките от едни и същи марки, разпространявани в държавите от Източна и Западна Европа, бе повдигнат най-напред от правителствата на страните от Вишеградската четворка. Тревожната тенденция у нас беше потвърдена през юни с доклада на Българската агенция за безопасност на храните. Агенцията констатира наличието на разлики в съставките на газираните напитки и плодови сокове, детските храни и млечните продукти, маргарина и шоколадовите десерти.

През септември омбудсманът Мая Манолова, заедно с български евродепутати, направи проучване на етикети на храни от едни и същи марки, разпространявани в България, Германия и Австрия.

Едни и същи продукти в България са с различни съставки, с по-малко шоколад, с по-малко мляко, с по-малко какао. Българите не харесваме повече палмово масло, повече оцветители, повече Е-та. Проблемът касае не само достойнството на българите и на източноевропейците, а техните джобове, защото както сами установихме, по-лошото качество не е свързано с по-ниски цени. 

Доц. Диана Ковачева, юрист, допълни:

Българските съставки са с по-ниско качество определено и нещо повече - оказа се, че тези продукти като газирана напитка, детски шоколадов десерт, детски плодов сок, се оказва, че най-честите потребители са именно децата на тези продукти, а българските деца, за съжаление, страдат и от затлъстяване, и от ред други болести, които на практика са свързани именно с качеството на храната, която консумират. В този смисъл инициативата на омбудсмана е всъщност и една важна инициатива в защита правата на децата в България и разбира се на всички останали български граждани, защото никой потребител не заслужава да бъде третиран като потребител второ качество. 

Реакцията на отговорните европейски и български институции, които са били запознати с резултатите от проучването, е бил, че отклоненията са малки, а храните - безопасни и "съобразени с националните предпочитания", обясни Манолова:

Разбира се, нито един от тези аргументи не е сериозен, защото българите не харесваме повече палмово масло, повече оцветители, повече Е-та и по-малко шоколад, по-малко мляко и по-малко какао. Обидно е и не е честно спрямо българските граждани.

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, е сред гражданите, подписали петицията.

Проблемът може да бъде разрешен с ново европейско законодателство, категорична е Мая Манолова, според която е необходима директива, която да регламентира производството и предлагането на хранителни продукти, в която да бъдат забранени продукти с една марка, но различно качество. Манолова планира среща с омбудсманите на страните от Вишеградската четворка през следващите два месеца с цел планиране и предприемане на общи действия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна