Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът не прие подадената от депутата от ГЕРБ Делян Добрев оставка

| обновено на 04.10.17 в 12:54
Делян Добрев разговаря с депутати в НС
Снимка: БГНЕС

Парламентът не прие подадената от депутата от ГЕРБ Делян Добрев оставка.

В изказване от парламентарната трибуна Добрев заяви, че не признава вина за казуса "Хасково" и ще съди социалистката Елена Йончева, която изнесе случая в общественото пространство.

Ако имате съмнение за морала на някой, ако имате съмнение за законосъобразността на действията – има си институции в тази държава. Ако не, ако парламентът се превърне в това, което беше през последната една седмица – да се замерваме с кал и с компромати, няма да ми липсва. Не признавам никаква вина и заявих многократно, че с госпожа Йончева ще се видим в съда и то не само за клевета, а и за набеждаване, защото в последните няколко дни тя стигна до там, че да ме набеждава в бизнес интереси, във фирми, които усвоявали средства, пък някой им помагал, без да разкрива цялата схема. Надявам се да го разкрие в прокуратурата, в съда и така нататък.

Добрев съобщи в неделя, че се оттегля от политиката след сигнал на БСП за роднински и приятелски отношения в Хасковската община. По-рано над десет народни представители от групата на Добрев го призоваха да не напуска. 

От своя страна Елена Йончева заяви, че не се притеснява от заявлението на Добрев, че ще я съди. Йончева не е изненадана, че депутатите не приеха оставката на Делян Добрев:

Не ме изненада, защото структурите на ГЕРБ бяха много мобилизирани, както всички ние забелязахме, отвсякъде – от трудови колективи, партийни колективи – валяха защита в негова посока, което напомня за едни много тоталитарни времена. Причината за това активизиране в негова подкрепа, според мен се състои в това, че ако един човек от цялата тази схема ГЕРБ падне, това означава, че и другите могат да паднат. И всъщност това беше подкрепата на шайката.

Спас Гърневски се обърна към Добрев:

Моля те, не скачай от борда на кораба, който води България към обетования бряг на цивилизована Европа, защото, ако скочиш от този борд, няма да можеш да стигнеш до водата, червените акули ще те разкъсат още във въздуха, така ще им се услади твоята кръв, че глутницата ще продължи да клати този кораб, за да може още да падат от този борд.

Таско Ерменков от БСП обвини ГЕРБ, че не защитават Делян Добрев, а модела на шуробаджанащината:
И това мога да ви го докажа не само с Хасково, ще ви дам пример и с Габрово. Братът на Томислав Дончев е шеф на общинска фирма "Озеленяване". Братът на бившия депутат Михов е в борда на директорите на болницата. Заместник-кмет и началник отдел "Проекти и икономическо развитие" в общината са брат и сестра. Областната на Габрово, съпругът ѝ е заместник-директор на МВР-то в Габрово, а свекърът ѝ е съветник от ГЕРБ, така че те какво правят, защитават не господин Добрев, а тяхната политика.
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза на Елена Йончева, че не подхожда на един журналист да се занимава с компромати и се обърна към социалистите:
Ние ще защитим Делян Добрев и няма да позволим да напусне парламента, защото знаем, че точно тази парламентарна група заедно с ОП, заедно с тези народни представители, които ще защитят днес Делян Добрев, ще трябва да защитаваме каузата "България" и министър-председателя Бойко Борисов, и кабинета "Борисов".


Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза на премиера Борисов, че днес управляващите го свалят от пиедестала и започва да има сериозни проблеми в партията си:

Така е било 27 години, всички партии преди нас са правили така, затова и ние правим така, тоест, народе, в тези 27 години, дето всички политически партии те доиха, ние продължаваме по същия начин, и по-лошо, ако пак ни се наложи, пак ще предложат своите роднини за тези постове, тоест, и да продължим да управляваме, ние ще продължаваме по същия начин.

Делян Добрев обяви в кулоарите на парламента, че обмисля дали да не депозира за втори път оставката си като народен представител. Преди това обаче, той ще разговаря с колегите си от парламентарната група: 
Колегите ме поставиха в много тежка ситуация. Благодаря им за подкрепата. Те не приеха този мой личен акт. От тук нататък бих могъл да я внеса втори път оставката, но няма да го направя, преди да говоря с тях и да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен, защото в противен случай ще загубим още един пленарен ден в дебат по моята оставка. Не искам това да се случва.

Всички изказващи се нападаха БСП за назначенията на червения кмет в Каварна. Антон Тодоров се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова.
Госпожо Корнела Нинова, участвахте ли в приватизацията на ВМЗ "Техноимпекс"? Ето къде е договорът. Това е договорът, с който Корнелия Нинова купува цяла външнотърговска фирма за сумата от 70 хиляди долара. Откъде са тези пари в онези бедни времена и морално ли е да приватизирате външнотърговски фирми за жълти стотинки?

Антон Кутев от БСП призова председателя на парламента да спре подобни изказвания, защото те не са по темата за оставката на Добрев.
Ако допуснете по този начин да се води диалогът от тук нататък, той вече се превърна в комедия, но малкият останал авторитет на Народното събрание, който имаме, окончателно ще замине.


Прекратяване на процедурата за избор на председател и зам.-председатели на Комисията за досиетата вкараха като точка от дневния ред на седмичната си програма депутатите. Срокът за избор изтича днес.

В проектопрограмата е гласуването на доклада на комисията, която проверява класирането на офертите на новия тип боен самолет. Докладът препоръча МО да намери начин частично да рестартира процедурата. Индиректно се посочва и нуждата да бъде взета предвид американската оферта за нови изтребители, появила се извън т.нар. "къса листа". Очаква се на първо гласуване да мине и законопроект за мерките срещу изпирането на пари.

Репортаж по темата чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна