Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадането на добавката към заплатите за квалификация и стаж ще се обсъжда утре

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отпадането на добавката към заплатите за квалификация и стаж, за което настоява бизнесът, ще се обсъжда утре в подкомисии на Националния тристранен съвет. Работодателите настояват добавката "клас" да се договаря в колективните трудови договори или с вътрешнофирмени правила за заплатите в предприятията. 
В момента "класовете" са задължителни за бизнеса, което е записано в наредба, прието от правителството.

В аргументите си бизнесът посочва, че трудовото ни законодателство е остаряло, а добавката, популярна като "Клас прослужено време", пречи да се разкриват нови гъвкави работни места, като ощетени са онези безработни, които са в предпенсионна възраст с ниско образование и квалификация от уязвимите маргинализирани групи.

Бизнесът смята още, че младите работници често пъти постигат по-добри индивидуални трудови резултати от колегите си с дългогодишен стаж. Оспорва се и фактът, че добавката е наложена с подзаконов нормативен акт, а не със закон, което противоречи на конституцията. Затова и плащането на класовете към заплатите трябва да е само право на свободен избор, а не задължение на работодателите от реалния сектор. 

След като темата бъде обсъдена в подкомисиите по жизнено равнище и трудово законодателство, ще влезе за обсъждане и в Националния тристранен съвет.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна