Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермер от разградското село Трапище е диагностициран с кожна форма на антракс

Болният е в добро състояние, взети са мерки за профилактика и наблюдение на контактните

| обновено на 05.10.17 в 12:00
Снимка: БТА

Потвърдена е диагнозата антракс на 45-годишния фермер от разградското село Трапище, съобщи за „Хоризонт” д-р Рени Кирякова от Здравната инспекция в Разград. Под медицинско наблюдение и профилактика с пеницилинов препарат са четирима души, които са имали контакт с болния:
Болният е с кожна форма на антракс, на лечение в инфекциозното отделение на Разградската болница. Състоянието му е добро, каза д-р Кирякова, като допълни: Добре е човекът, лекува се с венозен антибиотик. Спрямо контактните са взети мерки, поставени са под медицинско наблюдение и им се провежда профилактика с пеницилинов антибиотик.

Осем дни ще продължи наблюдението на четиримата контактни – трима членове на семейството и работник във фермата. Д-р Кирякова уточни: 
Източник на инфекцията са само болни животни и човек се заразява при директен контакт с тях най-вече чрез наранена кожа и лигавица. Самият човек не е източник на зараза. Той не е опасен за околните.

Областната дирекция по храните в Разград започна масова ваксинация срещу антракс на преживните животни в село Трапище. Всичките 600 овце в стопанството на заболелия мъж вече са ваксинирани. Директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев обясни:
600 животни са ваксинирани. Общо има в селото към 1700 животни. До края на седмицата ще ги ваксинираме – към 250-300 крави и към 1200 овце.

Д-р Драмалиев уточни, че предстои извършването на дезинфекция в засегнатата от заразното заболяване ферма. Общо 7 са умрелите овце в стопанството. Първите две проби за антракс на изследвани умрели животни бяха отрицателни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна