Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ал. Христов: По-професионалното политическо говорене достига до по-ограничена аудитория

Александър Христов
Снимка: Ани Петрова, БНР

По-професионалното политическо говорене достига до по-ограничена аудитория, а по-лековатото говорене достига до по-широка аудитория. Ние по никакъв начин обаче не можем да се сърдим на някаква част от хората, че не са достатъчно политически активни, не са достатъчно интелигентни и така нататък. Това каза в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" д-р Александър Христов, преподавател по пиар в НБУ и УНСС:

Умението да говориш сложни неща с прост език, без да свеждаш това говорене до стилистиката на латино сериал, каквото виждаме напоследък, е необходимо за политиците. Напоследък обаче се говори не за политики, а само за това кой какъв е, кой на кого е кум. Дори премиерът обсъжда какво говори президентът пред медиите и какво пред него, това са междуличностни отношения, които стават много лесни за възприемане от аудиторията, но всъщност отместват вниманието от реалната политика.

Христов коментира и политическите реакции относно оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев:

Една кризисна ситуация се разрешава много лесно, ако и двете страни нямат възможността да говорят каквото си искат. В случая ставаше въпрос за противопоставяне на личности, на политики и т.н. Това, което ме изненада специално мен от пиар гледна точка, е комуникационната реакция при оттеглянето на Делян Добрев. Тя беше изключително позитивна. Това дава основание да кажем, че е твърде вероятно Делян Добрев вътре в партията да е имал доста силен имиджов капитал, който не се е виждал на повърхността. Контролирана или управлявана тази реакция на подкрепа, която намери израз в това да не приемат оставката му, говори за наистина такъв сериозен имиджов капитал за този човек, което е позитивно.

Цялото интервю с д-р Александър Христов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна