Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев на 70

За властта, езика, словото, книгите и другите писателски демони

БНР Новини
Владимир Зарев
Снимка: БГНЕС

Благодарим на писателя Владимир Зарев, че сподели със слушателите на „Артефир“ празника си. Тази вечер от 19 часа в Софийската градска художествена галерия можете да го поздравите лично за юбилея му. Специално участие в тържествената вечер ще вземат професор Михаил Неделчев, актьорът Ириней Константинов и камерният оркестър на Бедрос Папазян.

За юбилея на обичания български романист издателите ще организират творчески срещи с Владимир Зарев в Пловдив, Велико Търново, Варна и Видин.
Днес ще бъде представена и книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“, подготвена съвместно с литературния историк професор Николай Димитров от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.
Изданието е резултат от дългогодишни наблюдения и разговори между двамата. Книгата-анкета с Владимир Зарев е напълно в духа на класическата българска литературна традиция. А отговорите на големия български съвременен разказвач отвеждат читателя в един почти кинематографичен свят на реални личности и събития от историята и култура на 20-и и 21-ви век. Едновременно с това ни позволяват да се доближим максимално да тайнството на писателския труд и алхимичната лаборатория на словото.

За тези, които са пропуснали да прочетат някоя от книгите на Владимир Зарев, прилагаме и препоръчителен списък със най-четените и определящи творческата му биография заглавия: стихосбирката – дебют „Ако това е времето“, „Неспокойни чувства“ – разкази, сборниците с разкази и новели: „Така хубаво, мъчително безкрайно“, „Дунавски новели“ „Процесът“, романите „Лето 1850“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Изборът“, „Светове“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Голямата странна градина“ – приказки за деца и възрастни и култовият според някои читатели – „Разруха“, но и „Денят на нетърпението“, „Земя на кръстопът“, Трилогията: „Битието“, „Изходът“, „Законът“, а също така – „Орлов мост“.

И ще повторим думите си от една предишна публикация в сайта на БНР за Владимир Зарев, които не са загубили актуалност…
От най-талантливите обикновено се търси отговор и за неталантливото живеене на останалите. Защото мислещите обясняват абсурдите, а мъдрите опитомяват с човечност изпуснатия впряг на свръхинформацията. Защото истината тежи повече, ако е написана от някого, на когото вярваме, защото се възхищаваме на таланта му. И българите си имат сетиво за талант. Разпознават го, въпреки рекламите и нравите на времето. Разпознават го и когато не се опитва да ги забавлява. Ала за жалост ореолът, с който народното признание отличава дарованието и мъдростта у нас, е ако не трънен, то най-често – невидим.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна