Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ се разграничиха от изявлението на Антон Тодоров, Воля, ДПС и БСП го осъдиха

Снимка: БГНЕС

Народните представители излязоха с позиции във връзка с изказване на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, който в разговор за процедурата за купуване на бойни самолети за армията, отправи заплахи към водещия на сутрешния блок по Нова телевизия Виктор Николаев.

ГЕРБ се разграничиха от изявлението на депутата си в декларация до медиите. По-късно председателят на парламента Димитър Главчев обясни: 
Няма как аз да съм като класен ръководител на Народното събрание. Аз съм пръв сред равни. Всеки отговаря за своето поведение - какви последици да има. Ние сме за свободна журналистика. За нас няма неудобни въпроси, а има неточни отговори, в крайна сметка. Лично бих се извинил, ако съм аз в тази ситуация.

Председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ коментира:
Цялостното поведение и политика на ГЕРБ е на проби, грешки и извинения. Такива ситуации като поведението на господин Тодоров, господин Велчев и ред други, изискват решимост, сила, воля и действия, а не извинения!

Пенчо Милков от "БСП за България" определи поведението на Тодоров като конфликтно, неподхождащо за народен представител и уронващо престижа на институцията и коментира: 
В никакъв случай политик не може да си позволи с тези думи да се обръща към журналист, ще го уволнява или за въпросите, които да му се задават. Той, ако не може да отговори на въпрос, трябва да каже, че не може, но неговото типично поведение е, и той бива използван за това, когато дискусията е важна, Антон Тодоров става и разваля всеки диалог. Поведението на Антон Тодоров от тази сутрин е типично поведение за Антон Тодоров, за което позиция специално за днеска не сме формирали, но ние имаме позиция по отношение на неговото типично поведение от предните месеци.
Политическа партия "ВОЛЯ" категорично осъжда поведението на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров в студиото на Нова телевизия тази сутрин. Това се посочва в позиция на партията, разпространена до медиите.
Тази сутрин управляващите извършиха атентат срещу свободното слово на българските медии. До днес чувахме от ляво и дясно, че политиците от статуквото контролират журналистиката чрез заплахи, натиск или други средства. Днес го видяхме в ефир, се посочва в позицията.
 Според ВОЛЯ случаят бил показателен за безпардонността и безнаказаността, с която се действа срещу свободата на словото у нас. 
 Случва се това, което очаквахме - лъсват една след друга пробойните в коалицията - братовчедки, кумове, корупция, наглост. Всеки ден едни и същи хора генерират скандали. Редно е премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да вземе най-после мерки и да укроти подчинените си, защото всичко е за негова сметка, заявяват от ВОЛЯ.

Нова телевизия определи като "недопустимо" отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна