Петър Иванов от Велико Търново се нуждае от помощ

Силата на човешкия дух е безгранична, когато имаш приятелска подкрепа. Когато съдбата ти е нанесла удар, най-лошото нещо е да останеш сам и да се предадеш. В предаването "Хоризонт за вас" разказваме за 41-годишния Петър Иванов от Велико Търново, който след автомобилна катастрофа преди 11 години е прикован на легло и за неговата фея - домашната помощница Мариянка Бузева, която го прие за свой син и започна кампания за неговото лечение.
 
Злокобната история започнала на 15 юли 2006 година.

Дъждовно време, прибирахме се от работа. Бусът поднесе. Ударихме се. Събудих се, на средата на пътя бяхме. Още тогава усетих. Бутнах си краката и ги нямаше. Гръбнакът не е прекъснат, има остатъци от гръбначния мозък.

И така вече 11 години великотърновецът Петър Иванов е прикован на легло. Мъжът днес е на 41 години. Направили му две операции, сложили импланти, за да стабилизират гръбнака, но злощастната катастрофа, при която той е пострадалият пътник, го приковава на легло. За него започва да се грижи болната му майка. Преди една година остава и без нея, губи и брат си, баща му е в Испания. Но Петър намира своята фея в живота. Съседи ходатайствали в Община Велико Търново и от там преди 4 месеца му изпратили домашен санитар, който да го обгрижва по 3 часа дневно. Така в живота му се появява 53-годишната Мариянка Бузева. Цял живот тя е била готвач, останала без работа и от 6 години е на постоянен трудов договор към Община Велико Търново като домашен санитар. Едновременно се грижи за трима тежко болни, а мечтата на Петър да проходи става нейна лична житейска кауза.

Всеки ден, тръгвайки от тях, моите сълзи капеха от очите ми. Защо толкова присърце го приехте? Това е един млад човек, останал е без майка. Почива майката - един инсулт, втори инсулт. Брат му в Кипър загива при катастрофа. Той при катастрофа с гръбнака е потрошен. Остава прикован към леглото. Никой не знае, че тука някъде във Велико Търново на ул. „Георги Бенковски“ лежи и стои млад човек в това положение. Петьо е дневна тема. В къщи като се прибера от работа, аз с него лягам, с него ставам и той ми е тука постоянно.

Домашната помощница Мариянка Бузева започва да обикаля институциите, за да търси какви социални права има прикованият Петър Иванов. Той получава инвалидна пенсия от 230 лева, които не стигат за нищо. Болният мъж живее в общинско жилище. Домашната помощница подава документи през Социални грижи да се плаща наема и консумативите на жилището. Разкрива и дарителска сметка. Поставя дарителски кутии. За малко повече от месец са събрани над 9 хиляди лева. Трябват 38 хиляди долара за лечение със стволови клетки в турска клиника.

Идваха здравни специалисти от Германия, от Испания и от Истанбул. Само турският професор дава надежда, че чрез четири вливания на стволови клетки Петьо ще може да проходи.

Самият Петър никога не е губил надежда, че един ден може да проходи.

Първото, което ми даде надежда, беше екзоскелета, където го видях. През 2011 година бях в Испания за година и половина и там в едно тяхно предаване едно момиче, от малка е в инвалидна количка. Предложиха да пробват този екзоскелет и си стана и почна да ходи. Тогава бяха над 100 хиляди долара. Сега са малко по-евтини - около 40 хиляди. Имам надежда, но екзоскелетът ми остава като последен вариант.

Сега надеждите на Петър Иванов и домашната му помощница Мариянка Бузева са към турския професор Ердал Карайоз, който е един от пионерите в прилагането на иновативни методи за лечение със стволови клетки. Той е основател и повече от 10 години ръководи Изследователския център за стволови клетки и генна терапия към университета „Коджаели“ в Турция.

Дарителска сметка на Петър Господинов Иванов :
UniCredit Bulbank
IBAN: BG81UNCR70001523014624
BIC: UNCRBGSF

Репортажа на Здравка Маслянкова от Велико Търново можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

За живота на Поли и за приятелството

Едно 17-годишно момиче се бори за живота, за съжаление такива новини не са рядкост. Цяло училище се мобилизира да събере средства за операция, това е забележителният факт. Те сами ни потърсиха, за да достигне молбата им до повече хора. Не зная дали сте виждали колко силни, убедителни, изобретателни и смели могат да бъдат децата, когато от..

публикувано на 20.12.17 в 13:35
Кристиян Георгиев Илиев

Да помогнем на 9-годишния Кристиян

9-годишният Кристиян Илиев, който на 25 октомври е диагностициран с много агресивно злокачествено заболяване - Сарком на Юинг /бързо развиващ се тумор на костите/, има нужда от средства за лечение. Родителите са се свързали с някои от най-добрите болници в Европа за консултация и лечение. На база изследванията, които са изпратили, им е..

публикувано на 16.12.17 в 10:08

Благотворителен концерт за събиране на средства за спешна операция на журналистката Станислава Пирчева

На 12-и декември 2017-а от 19 ч. в клуб „Rock It” в София (ул. "Петко Каравелов" №5) ще се състои благотворителен концерт за събиране на средства за спешна операция по отстраняване на тумор в мозъка на журналистката от БНР Станислава Пирчева! Нека заедно покажем на Станислава, че по Коледа стават чудеса! Нека ние бъдем нейното чудо! Заедно,..

публикувано на 06.12.17 в 10:39

Журналистката от БНР Станислава Пирчева се нуждаe спешно от финансова помощ за лечение

Журналистката от БНР Станислава Пирчева се нуждаe спешно от финансова помощ за лечение. Средствата са необходими за отстраняване на мозъчен тумор (менингеома). Образуванието нараства и застрашава зрението. Дарителска банкова сметка:  Raiffeisen BANK, IBAN BG53 RZBB 9155 1008 770 503

публикувано на 27.11.17 в 11:53

Журналистът от БНР Станислав Буковалов се нуждае спешно от помощ за лечение

Колегата ни Станислав Буковалов, журналист от БНР, се нуждае спешно от финансова помощ за лечение. Той претърпя две хирургически интервенции за отстраняване на аденом на хипофизата.  След последвал мозъчен абсцес обаче се налага да му бъде извършена нова интервенция – за поставянето на скъпоструващ имплант на мястото на отстранената кост на..

публикувано на 17.11.17 в 10:52

Стоян от Алеково се нуждае от помощ за операция на очите

Стоян от Алеково, област Силистра, който е вече сляп с перде на двете очи, се нуждае от помощ. Нужна е сума от 1200 лева за корекция поне на едното око. Ако има желаещи да дарят средства, могат да ги преведат в кметството на селото  - тел. 0886 511 123 и 0887 944 331.

публикувано на 01.11.17 в 11:30

Да подкрепим журналистката Анна Брандийска

Финансовият журналист Анна Брандийска, която страда от множествена склероза, може да получи лечение в чужбина. Сега Анна се нуждае от нашата и вашата подкрепа. От години тя страда от множествена склероза, като пораженията от заболяването стават все по-тежки. Засега не е открито лечение, но лекарите дават надежда, че ако се приложи експериментална..

публикувано на 26.10.17 в 12:41