Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Испания ще има демонстрации против обявяването на независимост от Каталуния

В Испания ще се проведат демонстрации срещу обявяването на независимост от Каталуния след референдума, проведен в автономната област миналата неделя, предаде Би Би Си. Митинги са планирани в испанската столица Мадрид, както и в други градове.

Вчера испанското правителство се извини за това, че каталунци са били ранени, докато испанската полиция се опитваше да им попречи да гласуват на референдума и да изземе бюлетини. Представителят на централната власт в Барселона Енрик Мило обаче обвини каталунското правителство, че е провело незаконното допитване, което противоречи на конституцията.

Окончателните резултати от референдума в Каталуния показват, че 90 процента от гласувалите са подкрепили обявяването на независимост от страна на испанската автономна област. Общо 2 милиона и 300 хиляди души са упражнили правото си на глас, като избирателната активност е била 43 на сто. Има обаче съобщения за нередности по време на вота, като много избирателни урни бяха конфискувани от испанската полиция.

Мненията сред самите каталунци за това дали областта трябва да обяви независимост се различават, но хората масово са недоволни, че испанските власти опитаха да попречат на гласуването. Стотици каталунци бяха ранени по време на референдума, а 33 полицаи също пострадаха.

Гласувах "за", защото вече сме държава и защото това испанско правителство е проблем за всички. Затова мисля, че независимостта ще бъде решение за всички, посочи жител на автономната област пред Би Би Си.

Определено подкрепям прекъсване на отношенията, когато няма споразумение между двете страни. Подкрепям разделянето да бъде приятелско и топло, ако е възможно, каза друг каталунец.

Не искам независимост. Никога не съм искала. Каталунка съм, но и испанка и не искам политиците да ни манипулират. Обмислях дали да не гласувам за независимост, но предпочетох да не им давам да променят мнението ми през последните две седмици. Чувствам се както испанка, така и каталунка, обясни позицията си каталунка.

Очаква се каталунският лидер Карлес Пучдемон да говори пред парламента в областта във вторник. Вчера испанският Конституционен съд отмени заседанието на каталунските депутати в понеделник, след като се появиха съобщения, че ще обявят едностранно независимост на базата на резултатите от референдума.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна