Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските дипломатически представителства в САЩ спират издаването на неимигрантски визи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турското посолство във Вашингтон заяви, че се спират всички неимиграционни визови услуги. Мярката се отнася за всички визи, освен тези за имиграция, издавани от дипломатическите служби на Анкара в Съединените щати и е за неопределено време. Ходът е в отговор на аналогично решение на американското посолство в Анкара. Тя няма да засегне пристигащите днес от Съединените щати полети, се казва в изявление на турското външно министерство, цитирано от "Хюриет".

И в двата случая дипломатите се позовават на желание за намаляване броя посетители на дипломатическите мисии поради съображения за сигурност.

Отношенията между двете страни се обтегнаха, след като на 4 октомври беше арестуван служителят на американското консулство в Истанбул Метин Топуз. Той беше обвинен в шпионаж, както и че е поддържал връзки с високопоставени членове на движението на проповедника Фетуллах Гюлен в турската армия и полиция. Организацията на живеещия в щата Пенсилвания духовник е обвинявана от властите в Турция, че стои зад опита за преврат от 15 юли миналата година.

Американският посланик Джон Бас, който напуска страната, заяви преди 3 дни, че е дълбоко обезпокоен, че лица от турското правителство предпочитат да използват случая в медиите, а не в съда, което изглежда повече като търсене на отмъщение, а не на справедливост. Бас направи изявлението на пресконференция пред група журналисти, в която отсъстваха някои проправителствени медии, защото, по думите му, те не следват основни правила на журналистическата етика. Бас вярва, че обвиненията срещу Топуз, когото нарече един от нашите служители, са неоснователни.

Ден по-рано от Министерството на външните работи в Анкара изтъкнаха, че задържаният не е част от персонала на консулството и няма дипломатически или консулски имунитет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени