Албърт Кинг

Албърт Кинг
Снимка: wikipedia
Блус музиката е в основата на много жанрове, които знаем и слушаме днес. От блуса започва развитието и на вокалния и инструментален джаз. Един от най-великите блус музиканти, познат на цял свят е Би Би Кинг, а до него се нареждат още Фреди Кинг и Албърт Кинг или наречени за времето си „тримата крале на блуса“. През детството си той пее госпъл в местната църква, а първата си китара сглобява сам от подръчни материали. През 1942 г. Албърт си купува истинска китара от негов приятел за долар и двадесет и пет цента. Вдъхновен от музиката на незрящия Лемън Джеферсън, още на Сони Бой Уилямсън II, Ти Боун Уокър, и Лони Джонсън, той упорито се упражнява на новата си китара. Начинът му на свирене е необичаен. Тъй като е левичар – китарата е обърната, но струните не са нагласени като за левичар, а шестата струна „ми“ е поставена най-отдолу. Настройката е по-ниска от стандартната като струните са максимално отпуснати. Освен това през целия си живот свири с пръсти и не използва перце. Нетрадиционен още оттогава, Албърт Кинг създава свой индивидуален начин на звукоизвличане.

Петък, 13 октомври, от 17.30 часа
Още от категорията

Музиканти от България и Холандия се събират в общ проект

Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе ще представят на 26 октомври 2017 в Централния военен клуб в София проекта си „Strings Attached“. Това е своеобразна музикална среща на трима творци, които интерпретират темата на събитието индивидуално и чрез специално написани произведения. Композиторът Петър Дундаков каза в „Хоризонт до..

публикувано на 24.10.17 в 13:20
Проф. Анатоли Кръстев

В Студио "Музика" гостува проф. Анатоли Кръстев

Ако лицето е – както казват – огледалото на душата, няма как още при първия ви досег с виолончелиста Анатоли Кръстев да не бъдете покорени от очите му, които излъчват фина светлина, от сърдечната му усмивка, разлив на добродушие и радост. Както споделят неговите студенти, някогашни и сегашни, професорът им е вдъхновение – да вършиш онова, за което си..

публикувано на 24.10.17 в 13:15

Пловдив Джаз Фест посреща едни от най-големите артисти на световната джаз сцена

Тази година Пловдив Джаз Фест ще се проведе между 1-ви и 4-ти ноември в Дом на културата „Борис Христов“. Събитието ще посрещне трима от най-големите артисти на световната джаз сцена в момента – Джейсън Моран, Дони Макаслин и Джошуа Редман. Фестивалът ще продължи да отстоява добрия вкус и да утвърждава Пловдив като център на джаза, в който..

публикувано на 24.10.17 в 12:30

Джаз вечери в Добрич

Този месец се навършиха 100 години от рождението на гения в музиката Телониъс Монк. Великият композитор и пианист практикува свиренето на невъзможните ноти и твърди, че една нота може да е малка както топлийка или голяма като света – зависи единствено от твоето въображение . През 60-те години Телониъс Монк е признат за един от първите музиканти,..

публикувано на 24.10.17 в 12:15

С "Вълшебната флейта" започна новият киносезон на Ковънт Гардън

С класически спектакъл на Моцартов шедьовър в пълни с публика салони започна новият киносезон на Кралската опера в Лондон Ковънт Гардън . В кината Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян гледахме постановката на знаменития английски режисьор Дейвид Маквикър на "Вълшебната флейта" , създадена през 2003 г. Особен чар има..

обновено на 24.10.17 в 11:49

Програма на Еврокласик ноктюрно от 25 до 31 октомври 2017 година

25 октомври 3.00 часа - Беат Фурер (р. 1954), Странни съзвездия (Strane Costellazioni). 3.13 часа - Кшищоф Пендерецки (р. 1933), Кончерто гросо за три чели и оркестър. Солисти Лукаш Франт, Наталия Кужац - Котуля и Адам Кжешовец (виолончели 3.49 часа - Лудвиг ван Бетовен (1770 - 1827), Симфония № 4 в си бемол мажор Oп. 60  Национален симфоничен..

публикувано на 24.10.17 в 09:35

Карла Бруни- Саркози записа кавър албума „French Touch“

Карла Бруни е едно от най- известните имена и лица в света, световноизвестен модел, знаменитост, а също така и съпругата на бившия френски президент Никола Саркози. Факт е обаче, че бившият супермодел е попзвезда във Франция от над 20 години, популярна и като изпълнител, и като автор. Но с новия си албум, издаден на 6-и октомври със заглавието..

публикувано на 23.10.17 в 17:41