Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марешки: Излезе, че аз съм провалил КСНС, но това не е вярно

Снимка: БГНЕС
Излезе, че аз съм провалил Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), но това не е вярно, каза в предаването "12+3" лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки:

Имаше едно неглижиране от страна на управляващите, от една страна, от друга страна – все пак международни форуми, на които все пак те трябваше да участват. По принцип всеки ден ни показват колко сме малки и как нищо не зависи от нас и сега излезе, че все едно аз съм провалил форума, която не е истина. На форума бяха поставени два основни въпроса – трябва ли да има нов орган и евентуално ако има такъв, кой да назначава неговия шеф. И по двата въпроса ние категорично се изказахме, че сме абсолютно против създаването на поредния енти, може би 10-и или 11-и, нов, ялов орган. Но ако все пак мнозинството, което никога не се съобразява с волята на хората и нещата воля като част от представителите на българския народ, все пак изгради поредния неработещ такъв орган, тогава към днешна дата президентът като човек с най-висок рейтинг в държавата и избран от максимално широка част от обществото, да назначава шефа на този орган.

Така че аз съм си казал мнението и си тръгнах, не знаех, че точно от мен зависи кворума. Ако ми бяха казали, щях също да се опитам да загърбя другите ангажименти, които имам, за да остана, но след това то на практика нищо повече не се е решавало. Всички до този момент се бяха изказали.

Марешки обясни защо партията му не подкрепя нито един от двата антикорупционни закона:

Свидетели сме на безпрецедентен нов ялов закон да се маскира зад нов законопроект, нежеланието на управляващите да се борят с корупцията. В момента всички останали органи, които са направени от същите тези партии, които са направили България най-корумпирана държава, те са избрали органите им на управление и сега излизат и ни казват, че ДАНС не работи, прокуратурата не работи. И сега излизат и ни казват: "Да, ама сега ние ще създадем друг орган, който обаче ще му сложим друг човек и сега той ще работи". Според мен се използва да се губи време. Докато се конструира един такъв орган, ще минат една-две години, в които те безконтролно да продължават да си вършат корупционните дейности.

Веселин Марешки каза, че във "Воля" непрекъснато постъпват сигнали за корупция и описа един от последните, който, по думите му, предстои да бъде проверен:

Миналата седмица дойде една информация, която ще е проверяваме за поредните 10 милиона лева, които са отпуснати от правителството, които ни казаха долу-горе по каква схема ще бъдат откраднати 30-40% от тях, което е безобразно. Отпуснати са за инфраструктура, за пътища, кръстовища и т.н. и там ни казаха, че схемата е, че всичко е остойностено по цени на едро, а ще бъде платено по цени на дребно. Разликата в цените на едро и на дребно била около 30-40%.

Веселин Марешки каза, че той е повдигнал случая на Антон Тодоров от парламента и сега предстои нещо подобно за човек на високо ниво от ГЕРБ:

Случаят с Антон Тодоров, който го бяха замели под масата и виждате, че в момента той ще си тръгне от парламента. Мисля, че в скоро време ще има и за човек на най-високо ниво в правителството. От най-високите нива, един от най-важните хора в правителството. Под вицепремиер реално, но с повече тежест в правителството от вицепремиерите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна