Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Киселова: НС трябваше да освободи Делян Добрев

Снимка: БГНЕС
Народното събрание трябваше да освободи Делян Добрев като депутат, макар че формално не е извършил нарушение, каза в предаването "Нещо повече" преподавателят по конституционно право Наталия Киселова:
 

Когато действащ народен представител желае да прекрати своите пълномощия, най-естественият начин е да подаде оставка и Народното събрание преценява дали този акт е доброволен. Единственото, което ще последва от решението на събранието, е от кой момент лицето Х ще престане да бъде народен представител. Така че това, което гледаме в момента, е вариант на това как мнозинството може да си позволи да се намеси дали в личния, в частния живот на един човек, или да е оставка наужким, т.е. предавам я пред обществото, а в действително вие ме подкрепяте да остана. Тези случки уронват престижа на Народното събрание, уронват престижа на отделния народен представител и създават у обществото вкус за нещо неприятно.

Според мен формално Народното събрание не извърши нарушение на конституцията, тъй като с гласуване мнозинството на народните представители гласуваха по определен начин. Но в по-широкия смисъл на думата, говорейки политически, според мен Народното събрание или мнозинството от народните представители сбъркаха, защото когато едно лице народен представител има свободен мандат, той е свободен както да се кандидатира и е свободен да говори, и да гласува по определен начин, той е свободен и да си тръгне.

Интервюто на Диана Янкулова с Наталия Киселова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна