Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли признат българският език като матуритетен в ЕС

Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на българските училища в чужбина настояват възможността българският език да бъде матуритетен в целия Европейски съюз да стане един от приоритетите на страната ни по време на председателството на общността от януари. По казуса има петиция в Европейския парламент, която очаква своето разглеждане. Зад нея стоят всички български евродепутати. 

Камелия Конакчиева, която живее и работи във Франция, обясни за „Преди всички“: 

Във Франция може да се държи български език като матура, само че при нас проблемът е, че езикът е само като трети чужд език и е само факултативен изпит, което носи много по-малко точки, отколкото ако имахме избор да го държим като първи или втори.

Оказва се, че има езици със статут на матуритетни и балообразуващи и те са на държави извън Европейския съюз: 

Сърбите, но не само те, и много други азиатски държави с техните езици… Вероятно исторически са се стекли така обстоятелствата, че са допуснати, но българският не е допуснат до тази категория, а на нас това ни се струва много нечестно.

Петицията на Асоциацията на българските учители в чужбина успява обаче да влезе в Европейския парламент въпреки експертно становище, че е недопустима. Мотивът – проблемите в образованието в Европейския съюз се решават на двустранно, а не на общностно ниво. Сега се очаква тя да бъде подложена на дебати в комисията по петиции.

Един от българските евродепутати, които стоят твърдо зад документа, е Светослав Малинов, член на Комисията по петиции и по култура и образование. Пред „Хоризонт“ той поясни: 

Това означава да продължи да се обсъжда въпросът, дори може да се стигне до някакъв вид специални изследвания. Колегите, учители, ще трябва може би да дойдат да защитят на място петицията. Аз ще го направя като евродепутат.

Специално изследване означава дали да има мисия в България, или петицията да се вдигне на по-високо вино като съвет към комисията. Това трябва обаче да го решат нейните членове след дебат, а после трябва да се отправи искане за становище до Европейската комисия.

Ако въпросът се реши, това ще позволи движението да е двупосочно, а не само от Изток на Запад, категорични са Конакчиева и Малинов.

Петицията е на портала на Европейския парламент. 

Целия репортаж на кореспондента на БНР в Брюксел Ангелина Пискова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна