Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществените сгради в България не са обследвани за нивата на естествена радиация

| обновено на 12.10.17 в 08:49
Снимка: БГНЕС

Нито една обществена сграда в България не е обследвана за наличие на естествена радиация. За първи път по поръчка на програма "Хоризонт" експерти от Националния център по радиология и радиационна защита измериха излъчването на сградата на Народното събрание на площад "Батенберг" (бившият Партиен дом). 
Ръководителят на лаборатория в Радио-биологичния център Кремена Иванова обясни, че нивото там е в рамките на естествените вариации:
 

Ние сме дали заключението, че е в рамките на естествените вариации. Те наистина говорят, че сградата е направена от гранит. Гранитът, въпреки че има висока радиоактивност, няма пропускливост, което е много важно за излъчване на радон, а мощността на дозата гама-лъчение - в никакъв случай човек не престоява плътно до сградата.

Илия Тасев от Министерството на здравеопазването потвърди, че доколкото няма данни за състоянието на радиационната обстановка вътре в Народното събрание, не могат да дадат експертната оценка, като Министерството не може предизвика и проверка:

Такава може да бъде извършена, но за целта трябва да бъде извършено проучване вътре в сградата, посочи Тасев. 

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев допълни:  Да, възможно е гранитът да има по-висока концентрация на радионуклеиди, които дават някакво лъчение, но то трябва да бъде много внимателно преценено, защото ние не изкарваме целия ден, залепени за един гранит. Нормално е инициативата да е от този, който има притеснение.

През 2015-та и 2016-та година във всички 28 области в страната са поставени по сто детектора на област за наличието на радон в жилищните сгради. През следващата година се очаква публикуване на резултатите.

От звуковия файл можете да чуете подробности. 





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени