Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законови промени намаляват административната тежест за хората с увреждания 

НС прие промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, внесени от МС, единодушно на първо четене

Снимка: БГНЕС
Значително ще намалее административната тежест за 530 хиляди хора с увреждания. Това става с приетите от парламента на първо четене законодателни промени. 

На Агенцията за социално подпомагане ще се осигури безплатен достъп до националната база "Население" и при необходимост тя ще изисква по служебен път информация от държавни и общински органи, както и от физически и юридически лица. Така ще се намали броят на изискваните от гражданите документи, ще се създаде и правна сигурност и ще се намали възможността за дублиране на социални плащания и за злоупотреби. Заместник социалният министър д-р Султанка Петрова поясни:
Това са облекчения, които ще помогнат хората с увреждания да получават помощни средства, които да бъдат и медицински изделия – много по-иновативни, модерни, олекотени, което досега, мисля, че около 15 години не е правено.

Депутатът от БСП Михаил Христов, който е параолимпиец, двукратен световен шампион по скок на дължина за хора с увреждания, е на мнение, че държавата трябва да направи много повече от това:
Ето, пред вас стои един човек с увреждане, и ви казвам: Този законопроект на мене не ми помага по никакъв начин. Ще ми помогне, ако се промени инструкцията за помощните средства, актуализират се цените – това са важните неща.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова призова да не се изкривява духът на законопроекта и настоя, че промените действително ще намалят административната тежест за много хора.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна