Кампанията "Детство без решетки" се бори за промяна в правосъдната система

Автор:
Снимка: change.org
Всяка година над 10 000 деца в България бягат дома си, скитат, просят или крадат храна. Този своеобразен вик за помощ от страна на децата, държавата ни третира като престъпление. Тези деца в много случай дори биват лишавани от свобода. Днес пред Народния театър „Иван Вазов“ стартира инициатива, която е част от кампанията „Детство без решетки“ и има за цел да покаже спешната нужда от реформа в детското правосъдие.

„Детство без решетки“ е кампания на Българския хелзинкски комитет, Института по социални дейности и практики и Националната мрежа за децата. Инициативата стартира през 2015 г., след многократни критики от различни международни и национални организации. Сигналите са свързани с неадекватна към правата на детето правосъдна система в България, каза за Радио София Радостина Георгиева от Българския хелзинкски комитет.

Децата, които държавата ни третира като престъпници, защото са избягали от дома си или са просили, са жертва на средата, в която са израснали. Те са жертва и на все още съществуващия Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който е създаден през 50-те години на миналия век, каза Диляна Славкова от Националната мрежа за децата.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

ТЕЦ-София започва срещи с клиенти по квартали

Топлофикация София започва поредица от срещи с клиентите си. Това ще става в изнесени приемни в различни квартали на столицата.Първата от  планираните срещи е била днес в район Сердика, съобщиха от столичната топлофикация. Целта е потребителите да споделят мнението си за предоставяните от дружеството услуги и да получат информация по важни за тях..

публикувано на 26.09.18 в 16:43
Пламен Димитров

КНСБ настоява за увеличаване на размера на помощите през отоплителния сезон

Да се разшири обхватът на енергийно подпомаганите през отоплителния сезон домакинства и да се увеличи размерът на помощта. За това настояват отново от КНСБ. Президентът на синдиката Пламен Димитров коментира готвените нови, по-високи цени на газ и парно: "Направо скок гигантски. Ние говорихме поне да стигне 530 киловата на домакинство, като по..

публикувано на 26.09.18 в 16:39
Светослав Глосов

Светослав Глосов: Предстоят няколко локални ремонта на магистрала "Тракия"

До края на строителния сезон ще се извършат локални ремонти на трасето на магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора, където скоростта беше ограничена до 90 км/ч. През следващата година ще се направи ремонт на отсечката, за чието обновяване ще са необходими сериозни средства, каза председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав..

публикувано на 26.09.18 в 16:16

Самолет се разби в Германия, двама души са загинали

Двама души са загинали при катастрофа на малък самолет в източногерманската провинция Тюрингия, съобщава Bild, като се позовава на полицията. Инцидентът е станал в сряда, 26 септември, на летище на територията на община Алкерслебен. Самолетът е излетял от пистата, след което е паднал и се е запалил и изгорял. Не е ясно дали самолетът..

публикувано на 26.09.18 в 16:07

Затвориха пътя Кюстендил-София през Конявската планина заради тежка катастрофа

Пътят Кюстендил-София през Конявския балкан бе затворен около 12 часа днес заради тежка катастрофа в района на село Драгомирово, съобщиха от полицията. При ПТП-то има и загинал мъж от Кюстендил. Катастрофата е в района на Хладни клисури, на територията на Радомирска община. На място е починал водачът на лек автомобил „Мерцедес“ с..

публикувано на 26.09.18 в 16:04

Затруднено е движението по магистрала “Тракия“ заради катастрофа

Затруднено е движението по магистрала “Тракия“, заради катастрофа  в района на 127 мия километър, в посока София.  Инцидентът е станал след 14 часа, когато ТИР, спрял в аварийната лента заради технически проблеми, е бил блъснат от друг тежкотоварен автомобил. От удара камионите са се  запалили и изгорели. На мястото са екипи на пожарната и..

публикувано на 26.09.18 в 15:51

Отстранен е техническият проблем, затруднил обработката на документи на граничните пунктове

Отстранен е техническият проблем, който доведе до проблеми в обработката на документи по граничните пунктове на страната.  От Граничната полиция съобщават, че движението продължава да е натоварено на граничните пунктове: Дунав мост - Русе, Дунав мост - Видин, Кардам и Оряхово, както и на българо-румънската граница. Временно е спрян и фериботът на..

обновено на 26.09.18 в 15:43