Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Кадик: Корупцията остава сред най-сериозните проблеми в България

Снимка: БГНЕС


"(Пре)моделирай България, премоделирай Европа" е темата на международната конференция, организирана от Фондация "Фридрих Науман", която се провежда в София.

Корупцията остава сред най-сериозните проблеми у нас, каза в един от организаторите – Даниел Кадик от софийското бюро на фондацията.

Ако погледнем България и европейското измерение, вече виждаме предизвикателствата, особено пред България. Това са, примерно, основните теми, които са включени в Механизма за контрол и проверка на ЕС, правовият ред, борбата с организираната престъпност, корупцията. Ние проведохме един семинар с близо 60 младежи, които очертаха най-голямото предизвикателство за България в момента и всички те казаха, че е корупцията, липсата на правов ред, проблемите в образованието, проблемите в здравния сектор. Накрая сложиха апатията като наистина най-големите предизвикателства за България в момента. За Европа това е миграцията, сигурност и големият въпрос накъде искаме да тръгне Европа.

Кадик каза как биха могли да се решат проблемите у нас:

Мисля, че основното е да започнем да се вслушваме в хората и в това, което те искат. Няма да откриваме топлата вода отново в България, Има толкова много решения на проблемите и моят съвет е: Огледайте се, хората са се справили с подобни проблеми, каквито има в България, вижте къде са стигнали. Топва е формулата. Учете се от другите, за да решите своите проблеми.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна