Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ заплашиха да прекратят ядрената сделка с Иран, налагат санкции на Ислямската революционна гвардия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати ще „затворят всички пътища“ на Иран към ядреното оръжие и ще работят със съюзниците си, за да му попречат да дестабилизира Близкия изток. Това заяви американският президент Доналд Тръмп, излагайки стратегията си по отношение на Техеран.

Тръмп не денонсира ядреното споразумение от 2015 година, но подчерта, че Иран не действа „в духа“ на договореностите, постигнати тогава от предшественика му Барак Обама заедно с Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия.

Американската администрация ще работи за изменения в ядреното споразумение - засилване на контрола върху изпълнението му, ограничаване на ракетната програма на Техеран и превръщане на временните му ангажименти по сделката в постоянни, каза Доналд Тръмп

„В случай че не успеем да постигнем решение с Конгреса и съюзниците ни, споразумението ще бъде прекратено. То е под постоянен преглед и нашето участие може да бъде отменено от мен, като президент, по всяко време,“ предупреди американският президент. Той разпореди на финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу иранската „Ислямска революционна гвардия“ - организация, обвинявана, че направлява действията на „Хизбула“ и други шиитски групировки в Близкия изток - и даде да се разбере, че разчита на подкрепа от съюзниците на Вашингтон:

„Призовавам нашите съюзници да предприемат заедно с нас ефективни действия за ограничаване на опасното и дестабилизиращо поведение на Иран, включително санкции извън условията на иранската сделка, които ще бъдат насочени срещу програмата на иранския режим за балистични ракети и срещу неговата подкрепа за тероризма и всичките му разрушителни дейности.“

Ядреното споразумение с Иран се основава на резолюция на Съвета за сигурност на ООН и действието му не може да бъде прекратено с решението само на една страна, предупреди върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Едновременно с Федерика Могерини реагираха и американските съюзници в Близкия изток и стратегически противници на Иран. Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави Тръмп за цитирам „смелото конфронтиране с иранския терористичен режим“, а министърът на разузнаването Израел Кац нарече изявлението на Тръмп „многозначително“, но предупреди, че то може да доведе до война в Близкия изток заради отправените по-рано заплахи от Техеран. Според Кац Иран бил новата Северна Корея, защото вървял по нейния път на ядрено и ракетно въоръжаване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна