Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Иранската сделка не може да отпадне с решението на една страна

Снимка: БГНЕС

Ядреното споразумение с Иран  се базира на резолюция на Съвета за сигурност на ООН и не може да бъде приключено с решението на една страна. Това каза на извънреден брифинг еврокомисарят по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

През юли 2015 година цялата международна общност приветства резултата от 12-годишните напрегнати усилия по иракската ядрена програма – съвместният всеобхватен план за действие, обхващащ 1004 страници, каза Могерини и добави:

Това не е двустранно споразумение, то не принадлежи на нито една отделна страна и нито една страна не може да му сложи край. Това е мощна сделка, която дава гаранции и силен мониторингов механизъм, че иранската ядрена програма е и ще остане изключително за граждански цели.  Като международна общност, със сигурност това важи за Европа, не можем да си позволим да развалим споразумение, което работи и дава резултати, особено сега.

Могерини припомни, че Международната агенция за атомна енергия е проверила 8 пъти дали Иран изпълнява всичките си задължения по споразумението. Тя добави, че след изявлението на президента Тръмп, то е в ръцете на Конгреса и заяви:

Вярваме, че имаме колективна отговорност да го запазим за нашата лична колективна сигурност. Международната общност, и Европейската в това число ясно показа, че сделката действа и ще продължи да действа. Европейският съюз продължава изцяло да подкрепя иранската ядрена сделка,при зачитането на всички нейни клаузи и страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна