Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Николов откри завършека на „Бит и душевност на българския народ“ на Иван Хаджийски

Сборникът с три текста се казва „Откъде започнахме ние", но големият въпрос е "Къде ще стигнат децата ни?"

Снимка: БГНЕС
Преди броени дни (на 13 октомври) се навършиха 110 години от рождението на Иван Хаджийски – един от основоположниците на българската социология.

Социологическите му изследвания за българската народопсихология – трите тома „Бит и душевност на нашия народ“ се смятат за класика в тази наука.

Писателят и журналист, създател на портала kultura.bg Тони Николов е попаднал на три непубликувани досега ръкописа на Хаджийски - завършека на „Бит и душевност на българския народ“, и сега излизат от печат под заглавие „Откъде започнахме ние. Три неизвестни текста“.

Тези трудове са едни от най-важните книги на българското самосъзнание – смята Тони Николов. Той разказа как случайно преди около година чрез антиквар е стигнал до текстовете на Хаджийски и ги квалифицира като духовно завещание на големия социолог. – Той прави мъчителна равносметка на собственото си културно стъпало. Той ни казва, че независимо какви са ни кривиците и несъвършенствата (на нас, българите), трябва да не забравяме откъде сме започнали.

Хаджийски се е занимавал с нещо, което днес се нарича историческа антропология. Той изследва и описва как на този (български) бит израства тази култура… Той е едновременно социолог и писател, мислител на българската съдба и учен. Казва: „Не станахме бакали, а станахме чиновници. Големият въпрос е Къде ще стигнат децата ни?“.

Хаджийски е и герой, загива на фронта през Втората световна война, но въпреки че е ляв (марксист), той е бил в сянка и дълго не е преиздаван, допълва Тони Николов, който е положил огромни усилия за проучване и четене по темата и не скрива вълнението си.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова и Данаил Конов с Тони Николов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна