Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България търси възможност за увеличаване на квотата на разрешителни за влизане в Армения

Снимка: БГНЕС

Българската държава търси възможности за дълготрайно увеличаване на квотата на разрешителните за влизане в Армения. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Отговорът е по повод сигнал на транспортни фирми в Бургас, че не получават разрешителни и се налага да плащат по 250 евро на арменската граница за влизане в бившата съветска република.

300 универсални арменски разрешителни е квотата, която разпределя страната ни на година. Държавната такса за чуждестранно разрешително е 10 лева. Издават се по 25 разрешителни на месец, които свършват още на първо число. Само от Бургас към кавказкия регион на месец пътуват над 100 товарни коли. Те са принудени да закупуват разрешителни от арменската граница, а там цената с екологичната такса е 250 евро. По 5 хиляди евро на година плащат само за влизане в Армения транспортните фирми с по 2-3 камиона.

Многократно са правени запитвания към Министерството на транспорта на Република Армения за увеличаването на квотата, но към момента все още нямаме удовлетворителен отговор, се посочва в официално становище на нашето министерство на транспорта. Преди седмица БНР информира ресорното министерство за проблема. 

Ще приема сигнала, който ми подавате и ще помоля колегите да се чуят с хората от Армения, за да бъдат подсигурени допълнителни такива разрешителни, обеща министърът на транспорта Ивайло Московски.

Арменският посланик Армен Саргсян също не беше информиран за проблема:

Посолството сега работи, за да може търговията между двете страни да се разшири. Ние искаме това нещо. От правителството винаги питат защо не се увеличава обменът на стока.

Проблемът с малкия брой разрешителни за Армения има повече от 10-годишна история.

От звуковия файл можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени