Eмисия новини
от 10.00 часа

Правната комисия не е подкрепила промените в ГПК за 10-годишна абсолютна давност за всички задължения

Снимка: Ани Петрова, БНР
Правната комисия в парламента не е подкрепила за второ четене предложението за законови промени, с които да се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители и монополите. Това обяви омбудсманът Мая Манолова. С измененията трябваше да се сложи край на така наречените "вечни длъжници", като се въведе 10-годишна абсолютна давност за дълговете и така вече да няма длъжници, които са в неплатежоспособност, но продължават да дължат заемания. Манолова заяви:

Продължавам да твърдя, че по-доброто решение, по-честното решение и към длъжниците, и към кредиторите е да бъде приет специален закон за частния фалит, за гражданската несъстоятелност, където много прецизно да се премерят интересите и на двете страни
.

Манолова каза още, че след приемането на поправките дълговете ще се събират по-справедливо и ако дължиш 20 лева, вече няма да плащаш 520 например. Омбудсманът подчерта, че единственият въпрос, който тя е поставила и не е намерил решение, е въпросът за извънредните правомощия на банките:

Единственият въпрос, който като че ли засега не намира удовлетворително решение, е този с извънредните правомощия на банките, но ако не се случи в това изменение на ГПК, ще се случи в следващото, защото такава е и тенденцията в Европа да се дава възможност на гражданите да могат да се защитават срещу неравноправни търговска клаузи, а също така и да бъдат равнопоставен субект на банки и на други финансови и кредитни институции, допълни Манолова.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румяна Василева.Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 22.10.19 в 07:21