Биляна Гяурова, БИПИ: Очакванията към този ВСС са много по-високи от това да легитимира дефицитите на предишния

ВСС ще направи втори опит да избере председател на ВАС
| обновено на 19.10.17 в 08:58
БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще направи втори опит да избере председател на Върховния административен съд. 

След като президентът Румен Радев върна предложението на предишния състав на Съвета за избрания Георги Чолаков, днес кандидатурата му ще бъде гласувана от новите съдебни кадровици. 17 гласа трябват на Чолаков, за да оглави ключовата съдебна институция, която контролира актовете на властта за седем години.

Новият състав на Висшия съдебен съвет трябва сериозно да се замисли дали да приеме наследството от предишния съвет, или да започне на чисто, каза в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова - Вегетседер, председател на Управителния съвет на Българския институт за правни инициативи (БИПИ):

Просто трябва да се приложи едно по разширително тълкуване на това на какъв етап, на каква стъпка назад може да бъде върната процедурата, за да може ВСС в този състав да осъществи един реален избор, защото в момента той сам пресича пътят си към осъществяването на такъв реален избор и го свежда до едно формално прегласуване. Аз мисля, че очакванията на магистратите към този ВСС са много по-високи от това той да легитимира дефицитите на предишния ВСС.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю. 

Още от категорията
Островът от пластмаса е с площ 1,6 млн. кв. км

Боклученият „остров“ в Тихия океан е по-голям, отколкото се смяташе

Международната група учени, която изучава т.нар. "остров от боклук" в северната част на Тихия океан, е установила, че той е много по-голям, отколкото се смяташе първоначално, пише Scientific Reports. "Островът" се състои почти изцяло от пластмаса, като половината от цялата му маса, която се изчислява в широк диапазон – от 45 до 129 хиляди..

публикувано на 23.03.18 в 12:06

Кризисният щаб във Видин обяви бедствена ситуация в общината

Предупреждение от втора степен за продължаващи снеговалежи и вятър е в сила за областите  Плевен ,  Ловеч ,  Габрово ,  Велико Търново ,  Русе ,  Търговище ,  Разград ,  Шумен  и  Силистра . Кризисният щаб във Видин обяви бедствена ситуация в общината заради снегонавявания и усложнена пътна обстановка. Все още са непроходими пътищата до..

обновено на 23.03.18 в 12:01

Съдии призовават ЕС да обсъди с Ердоган възстановяване на върховенството на закона

Платформата за независима съдебна система в Турция призова ръководителите на европейските институции да поставят във фокуса на срещата си с турския президент Реджеп Т. Ердоган във Варна отмяната на извънредното положение и възстановяването на върховенството на правото. Платформата обединява Асоциацията на европейските административни съдии,..

обновено на 23.03.18 в 11:55
Служители на служби за действие при извънредни ситуации оглеждат мястото на експлозията в химическия завод в Кралупи над Вълтавоу, Чехия.

Петима от шестимата загинали при експлозията в чешки завод са румънци

Петима от шестимата загинали при експлозията в химическия завод в Северна Чехия са румънци, предаде агенция Франс прес, цитирайки румънското външно министерство.  Взривът в четвъртък в Кралупи над Вълтавоу, на тридесетина километра северно от Прага, е най-тежкият индустриален инцидент в страната след разделянето на Чехословакия през 1993 г...

публикувано на 23.03.18 в 11:33
Н. Пр. Майкъл Форбс, посланик на Република Ирландия у нас

Н. Пр. Майкъл Форбс, посланик на Република Ирландия: Любовта ми към България е любов за цял живот, но се натъжавам от негативизма на някои българи

Наскоро милиони хора по света се облякоха в зелено и празнуваха поне три дена Деня на св. Патрик, националния празник на Ирландия. Населението на Република Ирландия е около 6 милиона и половина души, но се смята, че между 50 и 80 милиона по света имат ирландски произход, което прави ирландската диаспора една от най-големите. Само в САЩ към днешна дата..

публикувано на 23.03.18 в 11:00

Китайската космическа станция ще падне между 30 март и 3 април

Китайската космическа станция „Тянгун-1“ ще излезе от орбита и ще навлезе в плътните слоеве на земната атмосфера между 30 март и 3 април, съобщава Европейската космическа агенция. От агенцията прогнозират, че отломките от станцията, която тежи 8,5 тона, ще паднат в райони, които се намират около 43-тия паралел. Това означава, че потенциално части..

публикувано на 23.03.18 в 10:42

Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари остава в протестна готовност

В декларация до здравните власти от дружеството на софийските общопрактикуващи лекари заявяват за пореден път, че тъй като не са получили отговор на исканията си, остават в протестна готовност. Столичните лични лекари протестираха преди месец с искания за намаляване на административната тежест; потребителската такса да се увеличи на  5,10 лева;..

публикувано на 23.03.18 в 10:21