Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перник стартира инициатива за възстановяване на паметта на белоемигрантите в България

РИМ – Перник

В Перник започва инициатива за възстановяване на паметта на белоемигрантите в България. След 1921 година градът е станал един от центровете на руската белоемиграция у нас. Перник съхранява изключително богата памет за историята и живота на немалка белогвардейска колония, наброявала между 5000 - 6000 човека. Тази голяма колония се установява точно в Перник, защото градът тогава се обособява като индустриалното сърце на България.

В старото гробище на града се намира първият и единствен в България паметник на белоемигранти у нас. Предстои монументът да бъде ремонтиран, а пространството около него облагородено.

Паметникът много наподобява Руски паметник в София. Той е от железобетонна конструкция, завършвал е с кръст и на самия паметник има една плоча с изключително силен текст: "От русите, за русите". Една голяма част са напуснали пределите на Перник и на България, но в Перник все още има наследници на някои от фамилиите белоемигранти, които са намерили препитание в нашия град, разказа в "Хоризонт до обед" Венцислава Крумова, директор на РИМ – Перник.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с Венцислава Крумова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна