Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: Албанските партии играха една срещу друга на много места в Македония

Снимка: БГНЕС


Няма спор, че партията на Зоран Заев ще спечели и втория тур на местните избори. Въпросът е какво предстои.  На митинга при приключването на първия тур , самият Заев беше доста въздържан а тонът му – доста по различен от нахъсаната предизборна кампания.


Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ журналистът Зорница Илиева.

Спечели неговата тактика, между другото, но тя спечели главно с подкрепата на албанските партии. Няма как да не се съгласим с мнението на по-голямата част от белградските медии,  които казаха: "Ако някой спечели в изборите, това са албанските партии". Те взеха за първи път 20 общини и ще имат кметства в големи градове, които традиционно са техни, в тях се веят само албански знамена от години, примерно, Тетово, Гостивар, Струга. Там изпратиха, между другото, ключови имена - жени - депутатите стават кметове. Скопие буквално се заля с повече гласове в полза на социалистите - партията на Зоран Заев, благодарение на албанските партии. Въпреки, че има и нещо ново сред тях, новото е, че те на много места играха една срещу друга.
Трябва да признаем, че Заев държи, не само в момента, властта в Скопие, на това, че имаше скандали, това че 10-годишното управление на  Груевски беше наистина дотегнало с практиката на корупция, на несправедливости, които между другото ги има във всички балкански страни, но международната общност подкрепи Заев, защото той пое ангажименти за бързо членство в НАТО и в ЕС. Имам предвид страните от запада, разбира се.
Заева изтъкна, че след изборите Заев ще ратифицира договора с България, но пред него се очертават тежки преговори с Гърция за името на държавата. Скопие трябва и да признае албанския за втори официален език в държавата, а общественото мнение е противоречиво: 
Ние имаме основание да сме доволни дотолкова, доколкото се надяваме, че при управлението на Зоран Заев тази антибългарска кампания, която имаше в част от македонските медии, ще престане. Тя наистина вече не е такава. Но, не бива да забравяме, че дори самият Зоран Заев, когато беше кмет на Струмица в първите си години, също имаше такава риторика - антибългарска,  в речите си. А пък Груевски наследи, когато взе властта в Скопие, управлението на социалистите. Тази система съществуваше и преди него. Това, че той се превърна в един авторитарен лидер след 10 години вече е съвсем друга тема
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна