Магията Девин – не/измислен свят в палитра и стих

Триптих - Есен I.
Снимка: Татяна Димитрова

Непознатите, неизвестни съвременни будители, чиито имена не достигат до големия град! Дали заради отдалечеността от столицата или по други причини? Татяна Димитрова работи 20 години като инженер в сферата на дървообработването, както и в механичен завод в Девин и околностите. Това съвсем не се свързва с писането на стихове и рисуването на картини. 

През 2004 година тя поема Музейната сбирка към НЧ „Родопска просвета 1923” град Девин, на което е председател още от 1996 година до днес. Нарича себе си „самоук” художник! Но колко творци могат да се похвалят с над 400 картини, три самостоятелни изложби в Девин, една в Мадан, участия в други 8 общи изложби на художници от Девин и Родопите! От 2004 година Таня ръководи Кръжок по изобразително изкуство към читалището. 

През годините е помогнала в Девин да израснат 140 бъдещи дизайнери, художници, майстори на пластичните изкуства, които днес бележат успехи. И макар да казват, че две дини под една мишница са трудни за носене, тя не изоставя и другото си хоби - да пише поезия. Редица издания публикуват стиховете ѝ, през 2011 година излиза първата й стихосбирка „Палитра”. Съвсем наскоро бе премиерата на втората ѝ стихосбирка, озаглавена „Измислен свят”. Кой от нейните лични светове е измислен и кой - реален? 

Родена е в Омуртаг, в семейството на военнослужещ. Най-късото разстояние между Омуртаг и Девин по шосе е близо 350 км, като за по-пряко се минава през Пловдив. Но в живота не винаги е така. Поради спецификата на военната професия, семейството сменя селища, квартири… Когато родителите се установяват в София, Таня завършва една от елитните столични гимназии, после се дипломира като инженер по „Механична технология на дървесината” в Промишления факултет на Висшия лесотехнически институт. Продължава да надгражда знанията с квалификация по мениджмънт към УНСС. И макар според поговорката „откъдето е жената, оттам е и родата”, девойчето от северняшкия Омуртаг се омъжва за родопчанин и пуска трайни корени в Родопите. 

Чуйте интервюто с Татяна Димитрова за магията на Родопите, за хората, които живеят там и носят невероятен творчески заряд.

Снимки: Татяна Димитрова


Още от категорията

„Животът в скулптура“

Животът е любов, семейството е най-голямата ценност, творчеството - всепоглъщащо - с такива мисли излязох от столичната галерия „Средец“ след официалното откриване на петата по ред изложба на скулптора Георги Любомиров Георгиев ( до 28.11). След участия в престижни форуми в Дания и Китай, младият творец представя най-въздействащите си творби в..

публикувано на 22.11.17 в 12:27

В Банско започва 17-ият международен фестивал на планинарското кино

В Банско днес се открива 17-ият международен фестивал на планинарското и екстрамно кино. В богатата филмова програма за първи път участва документален филм, носител на „Оскар“.   117 премиерни филма от пет континента и 32 държави са селектирани от организаторите на културното събитие, което ще продължи до края на седмицата.115 от заглавята се..

публикувано на 22.11.17 в 10:09
Николай Нейчев

Ново читалище ще отвори врати в Добрич

На 25 ноември учредително събрание в ДКТ "Дора Габе" в Добрич ще даде началото на ново читалище в града. Изявени творци  са поканени в Обществения му съвет, а за име на читалището най-вероятно ще бъде избрано това, на писателя Ивайло Петров. Читалището е замислено като модерен център за неформално образование, творческа лаборатория, средище, където..

публикувано на 22.11.17 в 09:50
Рейчъл Абът

Криминален трилър в „Литературен наблюдател”

На фокус този път е Рейчъл Абът с книгата си „Дъщеря назаем”. Авторката е родена и израснала в Манчестър, Северна Англия. Развива писателските си умения още докато ръководи компания за интерактивни медии, но едва през 2011 г. публикува самостоятелно първия си роман - криминален трилър. Вдъхновена от неимоверния успех на книгата както в родната й..

публикувано на 22.11.17 в 09:22
Женска носия от Плевенско

Радиоенциклопедия „Пазители на старината“: Етнографи и фолклористи

Българското народоведение, науката за българина като племенен и духовен тип, обгръща два главни предмета: първо, българската етнография и, второ – българския фолклор. Докато етнографията има пред вид расови свойства и външен, веществен бит на един народ, т.е. физическия лик, характера, облеклото, жилището, поминъка, нравите и т.н., фолклорът се..

публикувано на 22.11.17 в 09:15

Проф. Ангел Димитров представя своя книга в Благоевград

Първият посланик на България в Република Македония - Проф. Ангел Димитров - ще представи в Благоевград книгата си "Раждането на една нова държава - Република Македония между югославизма и национализма". В разговор с участието на историци и политолози, преподаватели в Югозападния университет, ще бъде дискутирана темата за перспективите в динамичното..

публикувано на 22.11.17 в 04:05

Картини от музея "Албертина" оживяват благодарение на новите технологии

Благодарение на нови технологии за т.нар. обогатена реалност някои от най-известните картини в сбирката на музея "Албертина" във Виена оживяват. Понякога трябва да се открият оригинални методи, за да може класически творби да бъдат представени по некласически и шеговит начин , каза директорът на музея Клаус Албрехт Шрьодер , цитиран от Франс прес...

публикувано на 22.11.17 в 02:05