Магията Девин – не/измислен свят в палитра и стих

6
Триптих - Есен I.
Снимка: Татяна Димитрова

Непознатите, неизвестни съвременни будители, чиито имена не достигат до големия град! Дали заради отдалечеността от столицата или по други причини? Татяна Димитрова работи 20 години като инженер в сферата на дървообработването, както и в механичен завод в Девин и околностите. Това съвсем не се свързва с писането на стихове и рисуването на картини. 

През 2004 година тя поема Музейната сбирка към НЧ „Родопска просвета 1923” град Девин, на което е председател още от 1996 година до днес. Нарича себе си „самоук” художник! Но колко творци могат да се похвалят с над 400 картини, три самостоятелни изложби в Девин, една в Мадан, участия в други 8 общи изложби на художници от Девин и Родопите! От 2004 година Таня ръководи Кръжок по изобразително изкуство към читалището. 

През годините е помогнала в Девин да израснат 140 бъдещи дизайнери, художници, майстори на пластичните изкуства, които днес бележат успехи. И макар да казват, че две дини под една мишница са трудни за носене, тя не изоставя и другото си хоби - да пише поезия. Редица издания публикуват стиховете ѝ, през 2011 година излиза първата й стихосбирка „Палитра”. Съвсем наскоро бе премиерата на втората ѝ стихосбирка, озаглавена „Измислен свят”. Кой от нейните лични светове е измислен и кой - реален? 

Родена е в Омуртаг, в семейството на военнослужещ. Най-късото разстояние между Омуртаг и Девин по шосе е близо 350 км, като за по-пряко се минава през Пловдив. Но в живота не винаги е така. Поради спецификата на военната професия, семейството сменя селища, квартири… Когато родителите се установяват в София, Таня завършва една от елитните столични гимназии, после се дипломира като инженер по „Механична технология на дървесината” в Промишления факултет на Висшия лесотехнически институт. Продължава да надгражда знанията с квалификация по мениджмънт към УНСС. И макар според поговорката „откъдето е жената, оттам е и родата”, девойчето от северняшкия Омуртаг се омъжва за родопчанин и пуска трайни корени в Родопите. 

Чуйте интервюто с Татяна Димитрова за магията на Родопите, за хората, които живеят там и носят невероятен творчески заряд.

Снимки: Татяна Димитрова


Галерия

Още от категорията

Марио Григоров разказва за албума си „Присъствие, но отсъствие“

Българският композитор и концертен пианист Марио Григоров, който работи в Лондон, издаде преди дни своя солов албум „Присъствие, но отсъствие“. Албумът съдържа 8 композиции. В предаването „Хоризонт до обед“ Григоров разказа: „Някой път в 11-12 часа вечерта, като седна на пианото, започвам да импровизирам, за да се отпусна и мозъкът ми да се..

публикувано на 12.12.18 в 12:48
Картини от изложбата „Съвременно българско изкуство” в Артгалерия НДК, в която са представени 22-ма български художници.

Съвременни български художници в Артгалерия НДК

Творби на 22-ма познати на ценителите художници могат да бъдат видени в изложбата "Съвременно българско изкуство" в Артгалерия НДК, която бе открита във вторник вечерта с изпълнение на виртуоза Теодосий Спасов. „Изложбата показва една изискана камерна колекция от художествени произведения на съвременни български автори, които са сред..

публикувано на 12.12.18 в 11:46
Маргарита Русева, Раймондо Варсано и плакатът на тяхрата съвместна изложба Context

Сюрреалистични снимки в много ведър контекст

Писателят Раймондо Версано и фотографката Маргарита Русева, „обединени от чувството за хумор и желанието да се забавляват“, създават фотографиите от изложбата Context, която ще бъде открита на 19 декември в 19.00 часа в галерия „Аросита“. Писателят формулира идеите, а фотографът ги материализира в художествени образи. На една от фотографиите се вижда..

публикувано на 12.12.18 в 11:01
Сцена от постановката

"Йоан, синът на Асен" е най-новото историческо заглавие на МДТ "Константин Кисимов" във Велико Търново

„Йоан, синът на Асен” е най-новото историческо заглавие в афиша на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Знакови събития от българската история ще бъдат пресъздадени на театралната сцена в драматичната хроника, посветена на 800-годишнината от възцаряването на Йоан Асен Втори през 1218 г. Пиесата е писана специално за..

публикувано на 12.12.18 в 10:55

Иван Стамболов: Ерата "Борисов" ще остане като много интересен период в историята

„Ерата „Борисов“ ще остане като един много интересен период в българската история“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Иван Стамболов – Сула, автор на книгата "Картаген трябва да бъде разрушен", която ще бъде представена на 13 декември в Софийска градска художествена галерия. Изданието представлява сборник с публицистиката му от последните 5..

публикувано на 11.12.18 в 18:02
Софийският международен панаир на книгата започна

„Четири страни - един език“ – откри се Софийският международен панаир на книгата

46-ят Софийски международен панаир на книгата и 6-ят Софийски международен литературен фестивал, бяха открити днес в НДК. Основен организатор е Асоциация „Българска книга“. Панаирът и фестивалът ще продължат до неделя, 16 декември, а този път на фокус ще бъде немскоезичната литература. Сегашното издание на Софийския международен панаир на..

публикувано на 11.12.18 в 17:30

От амеба до тигър или градация на прякорите в подземния свят

Колкото и да се оспорва напоследък, еволюционната теория на Дарвин със сигурност е много полезна за систематизация на изключително разнообразния и ярко колоритен набор от прякори в престъпния свят. Логиката е желязна – едноклетъчно не може да е по-високо в йерархията от зеленчук, от своя страна зеленчукът е подчинен на някой дребен бозайник, дребният..

публикувано на 11.12.18 в 16:55