Магията Девин – не/измислен свят в палитра и стих

Триптих - Есен I.
Снимка: Татяна Димитрова

Непознатите, неизвестни съвременни будители, чиито имена не достигат до големия град! Дали заради отдалечеността от столицата или по други причини? Татяна Димитрова работи 20 години като инженер в сферата на дървообработването, както и в механичен завод в Девин и околностите. Това съвсем не се свързва с писането на стихове и рисуването на картини. 

През 2004 година тя поема Музейната сбирка към НЧ „Родопска просвета 1923” град Девин, на което е председател още от 1996 година до днес. Нарича себе си „самоук” художник! Но колко творци могат да се похвалят с над 400 картини, три самостоятелни изложби в Девин, една в Мадан, участия в други 8 общи изложби на художници от Девин и Родопите! От 2004 година Таня ръководи Кръжок по изобразително изкуство към читалището. 

През годините е помогнала в Девин да израснат 140 бъдещи дизайнери, художници, майстори на пластичните изкуства, които днес бележат успехи. И макар да казват, че две дини под една мишница са трудни за носене, тя не изоставя и другото си хоби - да пише поезия. Редица издания публикуват стиховете ѝ, през 2011 година излиза първата й стихосбирка „Палитра”. Съвсем наскоро бе премиерата на втората ѝ стихосбирка, озаглавена „Измислен свят”. Кой от нейните лични светове е измислен и кой - реален? 

Родена е в Омуртаг, в семейството на военнослужещ. Най-късото разстояние между Омуртаг и Девин по шосе е близо 350 км, като за по-пряко се минава през Пловдив. Но в живота не винаги е така. Поради спецификата на военната професия, семейството сменя селища, квартири… Когато родителите се установяват в София, Таня завършва една от елитните столични гимназии, после се дипломира като инженер по „Механична технология на дървесината” в Промишления факултет на Висшия лесотехнически институт. Продължава да надгражда знанията с квалификация по мениджмънт към УНСС. И макар според поговорката „откъдето е жената, оттам е и родата”, девойчето от северняшкия Омуртаг се омъжва за родопчанин и пуска трайни корени в Родопите. 

Чуйте интервюто с Татяна Димитрова за магията на Родопите, за хората, които живеят там и носят невероятен творчески заряд.

Снимки: Татяна Димитрова


Още от категорията
Кристина Ненова

Какво мислят младите за живота си днес

Какво мислят младите хора за важните отношения в живота си, с кои членове от семействата си са най-близки, как общуват в социалните мрежи и сблъскват ли се често с насилие в училище – тези и други важни въпроси поставя психологическият проект „Възприятия на младите хора за здравословните отношения“, който се провежда у нас от фондация „Анимус“ в..

публикувано на 19.09.18 в 14:35
Кадър от фотоалбума

Националната филмотека представя киноисторията на София

Националната филмотека представя киноисторията на София, събрана в албум от сканирани негативи. Официалното представяне на фотоалбума ще се състои тази вечер от 18:30 в кино "Одеон". Албумът събира работни моменти от български игрални филми.  Черно-белият "портрет" на столицата, изготвян в продължение на година, показва света на киното от миналия..

публикувано на 19.09.18 в 14:14
Сцена от спектакъла

"Сватбата на Фигаро" е новата премиера в Старозагорския театър

С премиера на спектакъла "Сватбата на Фигаро" ще открие новия си творчески сезон Драматичният театър "Гео Милев" в Стара Загора. Постановката е на Мартин Киселов по прочутата комедия на френския драматург от XVIII век Пиер дьо Бомарше. „Това, което най-много ни хвана в пиесата, е това, колко истински и универсални неща е уловил Бомарше и е успял да ги..

публикувано на 19.09.18 в 14:05

Почина един от сценаристите на "Алф"

На 67-годишна възраст в американския щат Мериленд е починал сценаристът и продуцентът на сериала „Алф“ Тед Мамфорд, съобщава The Hollywood Reporter, като се позовава на съобщение на близките. Не се съобщава каква е причината за смъртта. Сериалът „Алф“ е типичен ситком и започва да се излъчва по NBC от септември 1986 година. Последният..

публикувано на 19.09.18 в 12:55

Раннонеолитното селище Слатина – едно от най-старите в Европа

По какъв начин е бил организиран животът на хората в ранния неолит и как те са възприемали заобикалящия ги свят? Отговори на тези въпроси ще дава на любителите на историята посетителски център, който ще отвори врати в София след година към руините на раннонеолитното селище Слатина. За съществуването на селището става известно през 1958 г., а..

публикувано на 19.09.18 в 12:35

Филмът "Жертва на пешки" на Асен Владимиров ще бъде прожектиран в петък в Бургас

Прожекция на филма „Жертва на пешки“ на режисьора Асен Владимиров ще се състои в петък в 18 часа в Бургас, където тази вечер започва форум за международно историческо документално кино. Филмът разказва за д-р Марко Марков, подписал протокола на Международната лекарска комисия, който установява, че жертвите в Катин са разстреляни през 1940..

публикувано на 19.09.18 в 12:26

Българи превръщат Бранденбургската врата в цветна феерия

Между 5 и 14 октомври централната част на германската столица ще бъде преобразена от 150 3D mapping продукции, а три от най-емблематичните сгради в града ще бъдат трансформирани от българи. MP-Studio е единственият участник във „Фестивала на светлините“ 2018 с три светлинни спектакъла. Те ще красят фасадите на Бранденбургската врата, телевизионната кула и..

публикувано на 19.09.18 в 11:19