Магията Девин – не/измислен свят в палитра и стих

Триптих - Есен I.
Снимка: Татяна Димитрова

Непознатите, неизвестни съвременни будители, чиито имена не достигат до големия град! Дали заради отдалечеността от столицата или по други причини? Татяна Димитрова работи 20 години като инженер в сферата на дървообработването, както и в механичен завод в Девин и околностите. Това съвсем не се свързва с писането на стихове и рисуването на картини. 

През 2004 година тя поема Музейната сбирка към НЧ „Родопска просвета 1923” град Девин, на което е председател още от 1996 година до днес. Нарича себе си „самоук” художник! Но колко творци могат да се похвалят с над 400 картини, три самостоятелни изложби в Девин, една в Мадан, участия в други 8 общи изложби на художници от Девин и Родопите! От 2004 година Таня ръководи Кръжок по изобразително изкуство към читалището. 

През годините е помогнала в Девин да израснат 140 бъдещи дизайнери, художници, майстори на пластичните изкуства, които днес бележат успехи. И макар да казват, че две дини под една мишница са трудни за носене, тя не изоставя и другото си хоби - да пише поезия. Редица издания публикуват стиховете ѝ, през 2011 година излиза първата й стихосбирка „Палитра”. Съвсем наскоро бе премиерата на втората ѝ стихосбирка, озаглавена „Измислен свят”. Кой от нейните лични светове е измислен и кой - реален? 

Родена е в Омуртаг, в семейството на военнослужещ. Най-късото разстояние между Омуртаг и Девин по шосе е близо 350 км, като за по-пряко се минава през Пловдив. Но в живота не винаги е така. Поради спецификата на военната професия, семейството сменя селища, квартири… Когато родителите се установяват в София, Таня завършва една от елитните столични гимназии, после се дипломира като инженер по „Механична технология на дървесината” в Промишления факултет на Висшия лесотехнически институт. Продължава да надгражда знанията с квалификация по мениджмънт към УНСС. И макар според поговорката „откъдето е жената, оттам е и родата”, девойчето от северняшкия Омуртаг се омъжва за родопчанин и пуска трайни корени в Родопите. 

Чуйте интервюто с Татяна Димитрова за магията на Родопите, за хората, които живеят там и носят невероятен творчески заряд.

Снимки: Татяна Димитрова


Още от категорията

"Момичето с перлената обеца" ще бъде изследвана пред посетители на музея, в който се съхранява

Картината "Момичето с перлената обеца" от холандския художник Вермеер ще бъде изследвана в продължение на две седмици пред посетители в музея, в който се съхранява, предаде "Франс прес". Шедьовърът от 1665 г., който се намира в музея "Маурицхойс" в центъра на Хага, бе изследван също през 1994 г. Макар да не са нужни нови реставрационни работи, бе..

публикувано на 25.02.18 в 03:52

Филмът с българско участие "Не ме докосвай"​ получи "Златна мечка"

Берлинале отличи тази вечер със "Златна мечка" филма "Не ме докосвай" на румънската режисьорка Адина Пинтилие . Филмът е копродукция на Румъния, Германия, Франция, Чехия и България. Главната роля в него се изпълнява от българската актриса Ирмена Чичикова . Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата награда на журито за филма "Лице", а..

публикувано на 25.02.18 в 01:14

Щефан Мерзебургер: Берлинале остава верен на историческата си роля

В неделя в Берлин завършва тазгодишното издание на кинофестивала Берлинале - единият от трите големи форума за филмовата индустрия. Известен със своите политически послания, фестивалът и тази година даде повод за противоречиви коментари.  Създаден през 1951 година, Берлинале винаги ще се помни като мост между Изтока и Запада. Разделеният Берлин..

публикувано на 24.02.18 в 11:48

В Чикаго откриха художествена изложба, посветена на българското председателство на ЕС

В Чикаго беше открита   българска художествена  изложба, като  част от  културните инициативи в САЩ посветени на  популяризирането на България и на българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата е озаглавена “Преоткриване” и   включва творби на  скулптор и 2-ма художници: Искра Иванова , Йордан Иванов и Василен Васевски . Те живеят в..

публикувано на 24.02.18 в 08:56

Домът на „Драган Цанков“ 24 – филиал на Софийска градска художествена галерия

През тази седмица беше представен официално новият филиал на Софийската градска художествена галерия – той се намира на столичния булевард „Драган Цанков“ №24, в дома на художника Дечко Узунов, чиято 119-ата годишнина от рождението се наврши на 22 февруари. Там, в ателието на твореца, беше открита изложба с работи от фонда на галерията под наслов..

публикувано на 23.02.18 в 19:05
Борис Панкин

Тази вечер е премиерата на постановката „Да, господин премиер“ в Сатиричния театър

Днес и утре е премиерата на постановката на Борис Панкин „Да, господин премиер“ в Сатиричния театър. В интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Панкин обясни, че това е пиеса за избирателите: Историята на премиера е историята на един посредствен кандидат-политик, който по стечение на обстоятелствата и глупостта на избирателите..

публикувано на 23.02.18 в 17:00
Пастелната картина „Хористите“ с размери 32 см на 27 см е рисувана през 1877 г.

Открадната картина на Дега открита в автобус край Париж

Картина на френския художник Едгар Дега, открадната от музей в Марсилия преди 9 години, бе открита в автобус до Париж, съобщи френският министър на културата, цитиран от АФП. Франсоаз Нисен заяви, че митничари открили пастелното платно, за което се смята, че струва около 800 000 евро, в багажното отделение на автобус, спрян на отбивка от..

публикувано на 23.02.18 в 16:58