Магията Девин – не/измислен свят в палитра и стих

Триптих - Есен I.
Снимка: Татяна Димитрова

Непознатите, неизвестни съвременни будители, чиито имена не достигат до големия град! Дали заради отдалечеността от столицата или по други причини? Татяна Димитрова работи 20 години като инженер в сферата на дървообработването, както и в механичен завод в Девин и околностите. Това съвсем не се свързва с писането на стихове и рисуването на картини. 

През 2004 година тя поема Музейната сбирка към НЧ „Родопска просвета 1923” град Девин, на което е председател още от 1996 година до днес. Нарича себе си „самоук” художник! Но колко творци могат да се похвалят с над 400 картини, три самостоятелни изложби в Девин, една в Мадан, участия в други 8 общи изложби на художници от Девин и Родопите! От 2004 година Таня ръководи Кръжок по изобразително изкуство към читалището. 

През годините е помогнала в Девин да израснат 140 бъдещи дизайнери, художници, майстори на пластичните изкуства, които днес бележат успехи. И макар да казват, че две дини под една мишница са трудни за носене, тя не изоставя и другото си хоби - да пише поезия. Редица издания публикуват стиховете ѝ, през 2011 година излиза първата й стихосбирка „Палитра”. Съвсем наскоро бе премиерата на втората ѝ стихосбирка, озаглавена „Измислен свят”. Кой от нейните лични светове е измислен и кой - реален? 

Родена е в Омуртаг, в семейството на военнослужещ. Най-късото разстояние между Омуртаг и Девин по шосе е близо 350 км, като за по-пряко се минава през Пловдив. Но в живота не винаги е така. Поради спецификата на военната професия, семейството сменя селища, квартири… Когато родителите се установяват в София, Таня завършва една от елитните столични гимназии, после се дипломира като инженер по „Механична технология на дървесината” в Промишления факултет на Висшия лесотехнически институт. Продължава да надгражда знанията с квалификация по мениджмънт към УНСС. И макар според поговорката „откъдето е жената, оттам е и родата”, девойчето от северняшкия Омуртаг се омъжва за родопчанин и пуска трайни корени в Родопите. 

Чуйте интервюто с Татяна Димитрова за магията на Родопите, за хората, които живеят там и носят невероятен творчески заряд.

Снимки: Татяна Димитрова


Още от категорията
Фотоколаж: Теодор Иванов

282 дни преди премиерата

Продължавайки историите от Стъпка 9 метафорично конструираме чрез документално аудио едно друго конструиране - физическото на декорите за Да си паркираш колата в двора на Харвард . Освен съпоставка на представите на Израел Хоровиц с допустимото за камерната сцена в Народния театър, специално внимание отделяме на най-важната част от..

публикувано на 18.06.18 в 15:32
Актьорският състав на постановката

„Семеен съвет“ с премиера в Театър 199

Най-новият спектакъл в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“ е комедията „Семеен съвет“на Кристина Клементе и това е първа постановка у нас по пиеса на съвременната каталунска драматуржка. Преводът е на   Нева Мичева. Появата на „Семеен съвет“ на българска сцена дължим на актьора и режисьор Атанас Атанасов, който през годините е..

публикувано на 18.06.18 в 15:13
Петър Георгиев-Рей

От Веласкес до Майстора – едно артистично присъствие

Говорим за изложбата на художника Петър Георгиев-Рей, който показва своите нови картини специално създадени за пространството на галерия „Форум“. Експозицията е назована „Портрет на енигма“  една любима дума за артиста, който определя своите търсения и достижения в изкуството като хипер-илюзия. Работейки изключително с бои върху  платно, Рей се стреми да..

публикувано на 18.06.18 в 14:46
Репетиция на „Шибил“ в Етнографски музей на открито „Етър“.

Габровският театър играе „Шибил“ на Етъра

Драматичният театър „Рачо Стоянов“ в Габрово ще представи  премиерно най-новия си спектакъл „Шибил“ не на традиционната си сцена в града, а в три представления „под звездите“ – в Етнографския музей на открито „Етър“. Идеята на режисьорката Невена Митева е едноименният разказ на Йордан Йовков да оживее в зрелищен и красив спектакъл, който да превърне в..

публикувано на 18.06.18 в 13:55

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 18.06.18 в 13:33

"Куклени вълшебства" създават в Столичния куклен театър през лятото

От 18 юни Столичният куклен театър организира за първи път лятна куклено-театрална школа "Куклени вълшебства".  В нея малчуганите ще могат да се запознаят с  вълшебния свят на кукления театър, да напишат първата си приказка, да изработят своя куклен герой и да участват в истински куклен спектакъл. Актрисата Галина Савова , която е основател на..

публикувано на 18.06.18 в 13:11

Тази вечер е концерт-спектакълът "Мими Балканска, царицата на оперетата"

Тази вечер е премиерата на концерт-спектакъла „Мими Балканска, царицата на оперетата“, в Сити Марк Арт Център. Ще прозвучат оригинални записи на Мими Балканска от "Златния фонд" на БНР, както и арии и дуети от оперети.  Автор на сценария е Елиана Митова.  В предаването „Хоризонт до обед“ тя разказа за спектакъла: „Това е един портрет на..

публикувано на 18.06.18 в 13:05