Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите подкрепят проектобюджета на общественото осигуряване, ако не се намаляват обезщетенията при болест

Снимка: БГНЕС

Синдикатите ще подкрепят проектобюджета на общественото осигуряване само ако се преосмисли намаляването на обезщетението за първите дни от болничните. Това заявиха от КНСБ и КТ "Подкрепа" на среща с представители на индустриалния капитал.

Ако държавата иска да помогне на бизнеса при плащането на болничните, да поеме разликата, предложи президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов. Колегата му от КНСБ Пламен Димитров смята за недопустимо да се орязват права заради нарушения. В разговор с предприемачите от синдикатите са споделили своите системи за превенция на измамите: 
В един от заводите, няма да казвам кой, е намерена форма в колективния трудов договор, като са въвели допълнителен бонус за присъствен ден и болничните са намалели. В друг завод представители на синдикалната организация на работодателя проверяват тези, които са в болнични, дали седят вкъщи по време на болничния. Най-различни подходи се прилагат, но един отпуска правата, други плащат. Очевидно е, че по средата трябва да има някаква система за контрол.
Всички знаем, че има тарифи колко струва един болничен. Е няма начин тогава да не можем да хванем един поне и за назидание на всички останали той да понесе отговорността. Няма воля просто.
Даде се пример от чужбина за това, че се отнемат права на лекар, който бъде хванат в такова нещо, завинаги.
Работници, които ползват фалшиви болнични, биват наказвани и дори преследвани по Наказателен кодекс в съответната държава, коментираха още Пламен Димитров и Димитър Манолов.
Двата проблема, поставени от бизнеса, са сивия сектор и липсата на кадри. Синдикатите са съгласни в част от предприятията с нови технологии и добри условия на труд да се преразгледат режимите за намалено работно време.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна