Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритетите на българското председателство на Дунавската стратегия

Икономически растеж чрез инвестиции в туризма и културата в Дунавския регион

През следващите 12 месеца България ще може да определя дневния ред, темите и фокуса на дискусиите за развитието на дунавските региони и основна роля в подкрепата на всички региони за бъдещо по-добро сътрудничество, по-добра свързаност, търсене на форми на взаимодействие и допълнителни форми на финансиране, което да изпълнява целите и приоритетите на стратегията. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова минути след като символично пое "руля" на управлението на Дунавската стратегия от досегашната страна-председател Унгария (интересно е, че това стана точно на датата, на която се отбелязва Денят на българо-унгарското приятелство). 

Самата стратегия е приета през 2010 и за първи път сега България поема председателството, така че това е наистина исторически момент за нас. Много е важна приемствеността и работата в духа на досега свързаното, но това е и възможност за налагането на наши национални приоритети при взимането на бъдещите решения. Исторически е моментът и заради съвпадението с председателството на Съвета на ЕС, което България поема на 1-ви януари.

България има основна роля по две основни теми на регионалното развитие по време на председателството на Съвета - териториалното сближаване и градските въпроси и в контекста на Дунавската стратегия ще се търси сближаване с по-големите градове по поречието на Дунав. Иначе в същността си, припомни Деница Николова, Дунавската стратегия е създадена, за да осигури по-високо качество на живот на хората в региона (тук става дума за 14 държави и една пета от населението на ЕС).

В момента основното финансиране на проекти е основно по Програма "Дунав", като има предвидени средства в рамките на милион и половина евро, които са за развитието на стартиращи проекти, за да могат те да стигнат до етап, на който могат да бъдат реализирани, търсейки по-голямо финансиране. 
Предизвикателство пред  България за годината, в която ще председателства Дунавската стратегия, ще е по-добрата координация между дунавските държави, а основните приоритети - икономически  растеж  чрез инвестиции в туризъм и култура/културно наследство.
Финалните измерения на дейността ще бъдат отчетени точно след година, когато ще бъде Седмият Дунавски Форум. Все още не е решено коя страна ще поеме Дунавското председателство след нас, на този етап има няколко кандидати.

Още за Дунавската стратегия и ролята на България - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна