Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече хора ще получават хранителни пакети като помощ

Снимка: БНР

Социалното министерство разширява обхвата на получаващите хранителни пакети по оперативната програма за подпомагане на най-нуждаещите се. 

С подготвените промени с наредбата към основната група с право на хранителни пакети се добавят три нови категории. Това са лица с трайни увреждания с определено право на чужда помощ, които имат ниски лични доходи и получават месечната добавка за социална интеграция, семействата с месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, както и майките или осиновителките, които поради недостатъчен стаж са на месечно подпомагане през първата година на детето. 

Към допълнителната група правоимащи, които получават закупени, но неразпределени и непотърсени храни, също се добавя нова категория. Лица с трайни увреждания, които поради нисък доход не са в състояние да посрещат свои жизнени потребности, в това число лица и семейства, на които е отказано социално подпомагане или е осигурена само еднократна помощ, тъй като се преценява, че в програмата има достатъчен финансов ресурс, ще се осигури безплатен топъл обяд и на семейства на самотноживеещи пенсионери с ниски доходи, като прагът за достъп за тях ще е линията на бедност за съответната година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна