Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигиталната медицина вече е тенденция и у нас

Д-р Магдалена Баймакова
Снимка: Ани Петрова, БНР
Д-р Магдалена Баймакова, която е главен асистент в Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинската академия, спечели приза "Дигитално активен лекар на 2017", връчена в рамките на събитието "Лекар на годината". В ефира на "Хоризонт" доктор Баймакова коментира, че ползването на дигитални здравни платформи е съвременна тенденция, която става все по-всеобхватна и че не би трябвало да се изненадваме от това, че огромен брой пациенти търсят информация за медицински проблеми в интернет и то дори и преди да се обърнат към лекар: Не би трябвало да се шокираме – напротив, имайки предвид света, в който живеем, времената, в които ползваме интернет за всичко, според мен това е естественият ход на нещата, аз го виждам във всекидневната си работа.

Ако няма добри здравни платформи и добър профил на лечебното заведение и на медицинския специалист (в интернет – бел.ред.) няма как пациентът навреме да получи информация – точна и адекватна, така че смятам, че това е бъдещето. Това е начинът за комуникация и така трябва да бъде – когато има информация, пациентът може сам да разгледа, да преценим и да направи своя извод, каза доктор Баймакова, подчертавайки, че "дигиталните пациенти" трябва да разчитат на проверени и надеждни здравни платформи в мрежата, като даде пример: В случая имаме една здравна платформа – най-голямата в здравеопазването в България в България – Кредоуеб, в която имат свои профили над 14 хиляди лекари, 20 хиляди пациенти и над 2000 медицински организации, както и аптеки – тук участват всички звена в здравеопазването. В тази платформа в интернет всеки има достъп до профила на отделния медицински специалист и лечебно заведение. По този начин се осъществява комуникацията между нас – от една страна, директно пациентът може да потърси лекаря или да разгледа съответното лечебно заведение, или съответно да прочете информация в публикациите, които са качени от всеки един медицински специалист и да получи помощ. Това е първата стъпка – когато се търси информация: къде да отиде с кого да се свърже, това е най-лесният начин... Но трябва да се търси винаги в такива сайтове, в такива платформи, които са коректни – тоест както говорим за фалшиви новини, да не попадаме на фалшиви сайтове, подчерта Магдалена Баймакова, като допълни: 

Трябва да имаме предвид, че по този начин те откриват и осъществяват връзка с нас, но, разбира се, че прегледът – живата връзка с пациента – това остава. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна