Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Колкото е направено за българските военни летци, за никой друг не е правено

О.р. ген. Симеон Симеонов: Исканията на пилотите са изключително аргументирани


В коментар за поведението на военните пилоти от авиобазата в Граф Игнатиево премиерът Бойко Борисов заяви, че за летците е осигурена най-модерната летателна техника и са дадени над 1 млрд. лева. Борисов посочи, че те летят на скъпите и модерни самолети "Спартан", най-скъпите "Пантери" и хеликоптерите "Кугър". "Авионамс" е одържавен и тече процедура за милиарди левове за нови самолети, каза Борисов:


Моето уважение към неразположението им. Да, времето е лошо. И мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато има задачи. Колкото за българските военни летци е направено, за никой друг не е правено. Аз се учудвам и се надявам искрено и затова не съм и мнителен, да няма външна намеса – някой да ги подръчква, защото няма да е честно. Нашите правителства досега са плащали по стотици милиони евра за българските летци и съвсем малко за българските сухопътни сили, за българските моряци и всички останали

ДПС застана зад пилотите от авиобазата. Пред "Хоризонт" бившият началник на отбраната до 2014 г., а сега депутат от ДПС – ген. Симеон Симеонов, коментира, че не може да става дума за бунт:
 
Исканията на българските пилоти са изключително аргументирани. Те имат право да се откажат от полети. Чувстват ли се психически нестабилни, неподготвени за полета, имат това право да се откажат. Не става дума за стачка, а става за морално право.

Бившият началник на отбраната препоръча да се заложи на поддържане на бойните ни самолети, защото на този етап държавата трудно може да си позволи да купи нови машини:
 
Трябва да се поддържат. Поне от изявленията на министър Каракачанов, той каза, че докато дойде новият самолет, ще се ремонтират старите. За модернизация е малко трудно, според мен, но поне да се поддържат старите самолети. Дори и сега, в момента, да се подпише договор за нов самолет, най-рано след 2 до 3 години ще дойде първият самолет.

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени