Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикални приказки за деца във Варна

Снимка: Градската художествена галерия - Варна

На 29 октомври, неделя, от 11.00 пъстра „Музикална приказка” от любими народни, детски и поп песни, заедно с най-популярните творби на великите български композитори ще радва малчуганите под мотото „Българско - модерно и класическо“.

Концертът е част от програмата „Варненско лято за деца“ - съвместна инициатива на дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и НУИ „Добри Христов“. Вече седма поредна година събитията от нейния афиш са сред най-желаните за варненските деца от начална училищна и предучилищна възраст. А родителите оценяват високо възможността техните малчугани да могат свободно да се докоснат до музикалните инструменти, да бъдат приобщени към музикалното изкуство с такт и усмивка и да се забавляват много в интерактивната форма на концертите.

Концертът на 29 октомври ще бъде посветен на народните будители, чийто ден честваме на 1 ноември. Водач на децата през годините и жанровете на българската музика ще бъде тяхната любима познайница Г-жа Виола - Руми Петрова. Заедно с нея на сцената ще излязат Оркестърът на НУИ „Добри Христов“, детски перкусионен ансамбъл, малки гайдарчета - всички под палката на диригента Страцимир Павлов. Мултимедия ще покаже прекрасни гледки от България, портрети на будители, символи на българската държавност.

На финала всички заедно ще изпеят „Детство мое“ и ще се включат в най-любимата част от музикалната приказка - мигът, в който зрителите излизат на сцената и всеки малчуган може да вземе в ръце истински музикален инструмент и да направи първите си опити да посвири на него с помощта на Г-жа Виола и нейните приятели.

Началото на „Музикална приказка“ е от 11 ч. на 29 октомври в Градската художествена галерия на Варна. Входът за концерта е свободен и за деца, и за родители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна