Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боян Дуранкев: В проектобюджета на ГЕРБ има хубави неща, но и много проблемни моменти

Ако плоският данък беше нещо смислено щеше да бъде въведен навсякъде

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС


Бюджетът на ГЕРБ за 2018-а ни очертава една хубава година, но следващата година се очертава със среден икономически растеж от 3,9%, което ни обрича на още по-голямо изоставане от средата на ЕС. 

Ако всяка година имаме такъв растеж, точно през 2057-а година ще достигнем средното ниво на ЕС, но от 2016-а. С други думи, на България и трябва растеж от поне 5 -6% средно годишно, за да не изоставаме от средното ниво на ЕС. Това става с повече инвестиции и по-иновативна икономика, каквато в България не се очертава да имаме, ако се съди по бюджета и бюджетната рамка до 2020 г.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ икономистът проф. Боян Дуранкев

Повишават се доходите, поне така се предвижда, на част от гражданите на страната. Пробива се психологическата граница от 500 лева за минималната работна заплата и е хубаво, че правителството не слушаше омайните песни, които приспивно му пееха от бизнеса, да не вдига административно доходите, въпреки че има напълно възможности за по-голямо вдигане на доходите. Бих казал, че очаквам реален растеж даже над 4% догодина. Правителството в момента дава една по-скромна рамка, по-песимистична, на възможния растеж. Нещо много интересно: само за догодина ще имаме над 6-7 милиарда повече за капиталови разходи. Два милиарда евро ще дойдат от бюджета на Европейския съюз, тоест инвестициите ще бъдат много повече, отколкото през последните години и това ще дръпне растежа. Така че има хубави неща, които могат да се кажат за този проектобюджет, но същевременно има и много проблемни моменти.

Като такъв проблемен момент Дуранкев изтъкна, че в Бюджета е заложен дефицит, за трета поредна година. Подцененият икономически растеж пък би генерирал отново излишък в Бюджета към края на годината , който обикновено в края на годината се раздава по един странен и интересен начин. Бюджетирането на партиите също остава на познатото високо ниво, въпреки обществените възражения .  

Дуранкев сподели, че не е могъл да открие целия проектобюджет на БСП, а само изказванията на ръководството.

Много съм любопитен да видя дали ще се стигне до проектобюджет, но конкуренцията не стои на едно място, въпреки че подава шизофренични послания от време на време. Например, предложи за председател на ПЕС отново човека, който въведе плоските данъци в България, но пък предлага необлагаемия минимум на 510 лева и разбира се, ставки от 10, 15 и 20 процента.

Ученият очаква кризисни години между 2019 и 2021 г. Който и да е на власт тогава трябва „да пипне“ цялата система на данъците, предупреди той.  

Ако плоският данък беше нещо смислено, това щеше да бъде въведено в САЩ, в Германия, във Франция, навсякъде, а не в най-умната страна, която е България, разбира се, казано с черен хумор. Имаме 10 000 души, които са декларирали почти над 25 000 лева месечна заплата. При ставка от 20%, това означава някъде към 5 000 лева. Все ще им останат 20 000 лева да си харчат месечно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна