Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Моллов: Регионалните политики на ЕС са причина за сепаратистките процеси

Снимка: БТА
Никой не може да предположи какви ще бъдат последиците както от Брекзит, така и от независимостта на Каталуния, ако тя бъде довършена по начина, по който я започнаха настоящите каталунски политици. Това заяви в предаването "Събота 150" експертът по европейско право Стоил Моллов.

Движенията за независимост не са нови. Референдумите са просто едно ново оръжие, което тези движения за независимост възприеха. Брекзит и шотландските референдуми със сигурност дават някакъв подтик на тези сепаратистки процеси. Но мисля, че част от причините трябва да търсим в регионалните политики на Европейския съюз, насърчаването на регионализма. В голяма степен този регионализъм винаги е присъствал както в Испания, така и в Итгалия, Великобритания и Белгия. Класическият пример е Германия. Регионализмът винаги е съществувал по тези географски ширини. Определени и отделни региони винаги са се радвали на известна автономия. Просто в момента управляващите политици използват или може би до голяма степен лъжат избирателите и народите си, че "ако се отделим, ще станем по-богати, защото няма да вкарваме толкова пари чрез данъците си в общия национален бюджет, който отива не за нас".

Все пак съществуват механизми данъците, събрани от определена територия, да бъдат изцяло или преимуществено влагани обратно и изразходвани за тази територия, уточни Моллов.

По думите му, с определени свои политики Европейският съюз прави по-лесен стремежа на регионите за независимост:

Регионалните политики на ЕС показаха на отделните региони, че те могат да вземат нещата в свои ръце, могат да искат и изискат гласа им да се чува и ги направи по-смели. Тези референдуми изпращат на Европа сигнал, че дезинтеграцията е в ход, хората не желят да са солидарни, да са заедно или в най-лошия случай ако са заедно, те трябва да бъдат заедно по техните си правила.

Периодът, в който народите на Европа се държаха един за други и бяха по-единни, е отминал. Сега сме в следващата фаза, в която хората гледат на себе си с подозрение, искат плодовете на ЕС, но не искат да инвестират.

Формулата за "повече Европа" все още работи, смята още Моллов:

Аз вярвам, че "повече Европа" би трябвало да задържи повече държави в ЕС.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени