Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша иска да вземе от Франция паметник на папа Йоан Павел II, за да го предпази от "цензура"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полското правителство възнамерява да се договори с Франция паметник на папа Йоан Павел II да бъде пренесен от Франция в Полша заради решението на френските власти да демонтират кръста от монумента. Това заяви полският премиер Беата Шидло, цитирана от ТАСС.

Вчера държавният съвет на Франция потвърди съдебно решение, според което трябва да бъде демонтиран кръстът от паметника на площада в градчето Плоермел, Бретан. Според експертите на съвета кръстът е религиозен символ и според член 28 от закона от 1905 година за отделяне на църквата и държавата, присъствието му на обществено място противоречи на закона.

Полското правителство ще положи всички усилия, за да предпази от цензура паметника на нашия сънародник. Предлагаме той да бъде пренесен в Полша, ако френските власти и местните жители се съгласят, каза полският премиер Беата Шидло. Паметникът на Йоан Павел II е изработен от грузинския скулптор Зураб Церетели и е подарен от него на града. За монумента бяха построени голям постамент и арка в класически стил, увенчана с голям кръст.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна