Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Ноев: Никоя армия не може да бъде изхранена и поддържана с 600 милиона евро

Симеон Симеонов: Към военния бюджет трябва да се подходи по коренно различен начин

Бойко Ноев

Армия като днешната българска армия няма начин да бъде изхранена и поддържана с 600 милиона евро. Това подчерта в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" експертът и бивш министър на отбраната Бойко Ноев:
Армия като днешната българска армия няма начин да бъде изхранена и поддържана с 600 милиона евро. Няма такава армия, която да може в този размер, с тази структура, с тези задачи да може да живее, да функционира с 600 милиона евро. Това дълбоко противоречие между размер на армията, задачи, структура и средства води до това, че в армията вече има много свободни места. Хората масово напускат. Следствие от това е и бунтът на пилотите. Това беше своеобразен бунт. Това не бяха двама души, които имаха неразположение. Това беше цялата авиобаза. Ако прикриваме проблемите под масата, нищо няма да бъде решено. Аз симпатизирам на пилотите, защото те по някакъв начин показаха, че това повече не може да продължава, но имам и несъгласие с начина, по който те направиха своя протест. Те трябваше по официален път с докладни записки, както и техният командир по команден път, да сезират своите началници по командната линия, че базата не може да продължава да изпълнява своите задачи.

Към военния бюджет трябва да се подходи по коренно различен начин. Това обясни пред "Хоризонт" генералът от резерва Симеон Симеонов, който е депутат от ДПС и два мандата началник на отбраната: Симеон Симеонов

Когато не се взимат необходимите финансови средства за обслужване на нормалните разходи, там няма и поле за изява за повишаване на оперативните способности на българската армия. Парите, които са за капиталови разходи, са изключително ограничени. Проведоха се няколко модернизационни проекта, но реално парите, които се влагаха за изплащането на тези модернизационни проекти се афишираха съвсем официално, но когато се сложи чертата и се направи разчет какви средства остават за ежедневна дейност, за повишаване оперативните способности на българската армия, се вижда, че почти не остават пари. Командирите от всички видове въоръжени сили и преди, и сега правят всичко възможно да изстискат максимално от този ресурс, който държавата предоставя на армията, най-доброто, за да могат да подготвят хората. Вече недоволството и проблемите толкова са се натрупали, че много от хората загубиха вяра и тяхната мотивация изключително силно намаля, затова говори и процентният недостиг на военнослужещи от всички видове въоръжени сили, най-вече сухопътни войски. Реално нещата са стигнали до краен предел.

Цялото интервю с Бойко Ноев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!