Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Инджов: Европа върви към Европа на регионите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спада популярността на сепаратистите в Каталуния. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" международният редактор на "Клуб Z" Момчил Инджов:

Проучванията показват, че на предсрочните избори на 21 декември в Каталуния те ще вземат 33%. В момента те имат абсолютно мнозинство, но става дума за две сепаратистки партии. Цялото това абсолютно мнозинство ще се стопи до 33%.

Вероятно линията на разделение, която се очерта между Мадрид и Барселона, вече е незаличима или трудно заличима, добави още Инджов:

Ще отнеме години, за да бъде напълно заличена. Може би вина за това има и Мариано Рахой, защото неговото правителство прекали с употребата на полицейска сила. Другата грешка беше, че заради централната власт бяха отменени някои точки от Конституцията в Каталуния. Централната власт ги оспори пред Конституционния съд и той ги отмени. Баските обаче си запазиха тези привилегии, така че не е добре за едните да си затваряш очите, а за другите да си строг по цялата сила на закона. Аз бих казал, че, общо взето, Европа върви към Европа на регионите. Резултатът от всичко това ще бъде промяна на Конституцията на Испания, която ще засегне всички автономни области, не само Каталуния.

Цялото интервю с Момчил Инджов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна