Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерата на документалния филм "Донбаска пролет" няма да се състои

кино салон зала
Снимка: БГНЕС

Българската премиера на документалния филм "Донбаска пролет", насрочена за вторник в "Евросинема", няма да се състои. Това сподели за предаването "12+3" по "Хоризонт" Екатерина Митринова, един от авторите на филма. Тя допълни, че в неофициални разговори от киното са изтъкнали, че се опасяват за съществуването си под заплаха от дипломатическа мисия у нас.

Не може да бъде доказано на този етап. Разбира се, ние ще се обърнем официално към Министерството на културата за потвърждение или отказ - този филм може ли да бъде прожектиран в България, не може ли и по какви причини, но на този етап няма такава информация. Всичко е на фона на лични разговори, телефонни разговори.


Маринова заяви, че филмът е създаден със собствени средства и представя позицията на жителите на Донбас за това как те искат да живеят в бъдеще.

По няколко въпроса те всички бяха единодушни. Първо, по въпроса "Кой стреля" нямаше различно мнение. Всички посочваха украинската армия като унищожителна за цивилното население на Донбас и то с директни примери - човек, чийто бог е бил съборен, чиито роднини са загинали и т.н.. Другият въпрос, по който всички бяха единодушни, е, че те повече не искат да бъдат част от тази държава.


Друг от създателите на лентата –
Александър Николов, допълни:

Войната протича от 2014 година. Две години преди Екатерина да посети Донбас, ние следихме събитията основно в международния поток от новини, в интернет, Ютюб, руски и английски източници. Направи ни впечатление, че в България упорито се прокарва едната гледна точка, която е официалната гледна точка на правителството в Киев - правителство от февруари 2014-а, а войната избухна през май 2014-а. Бяхме много заинтересовани да видим на място какво се случва, защото усетихме, че в България има един филтър по отношение на големите медии за конфликта. В един конфликт винаги има поне две гледни точки.


Обикновено дебатът се вкарва в рамките коя външна сила е по-виновна. В действителност ние се интересуваме кой стреля, срещу кого стреля и как се живее в условията вече на повече от три години. Това е, което показва филмът.

Екипът на "12+3" все още не е получил отговор от киното за причините за отлагането на прожекцията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна