Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на пчеларите пред Министерство на земеделието

Снимка: БГНЕС
Национален протест на пчеларите започна пред Министерството на земеделието. Причината са нормативни неуредици, които превръщат пчеларите в единствения бранш, който тази година няма да получи никаква финансова подкрепа от държавата.


Повод за протеста им е разнобоят, който се получи тази година – биологичните пчелари, сертифицирали се за една година, получиха подпомагане, а тези, които са все още в преход, не получиха такова, въпреки, че им беше обещано. Причината, според недоволните, е в пропуски в нормативната уредба, която е изготвена от чиновниците, без да бъде съгласувана с бранша. Пчеларите настояват преходният период за отглеждане на пчелни семейства по биологичен начин да е до три години и да бъдат изплатени забавените субсидии на пчелари, ангажирани по мярка 2014 с програмата за селските райони.

 

Производителите на мед са недоволни и от това, че тази година по схемата "де минимис" за животновъдите са предвидени седем милиона лева, а за пчеларите помощ не е отделена въпреки високата смъртност на пчелните семейства и разходите, които стопаните правят за възстановяване на кошерите. Те настояват схемата "де минимис" да бъде отворена и за пчеларите. Протестиращите са подготвили декларация, която ще бъде внесена в Министерство на земеделието. На този етап те все още не са наясно дали някой от министерството ще се срещне с тях, за да обсъдят проблемите на пчеларите.

Биологичната работа води до много по-ниски добиви. Като компенсация те обещават през този петгодишен период те да ни подпомагат. Изведнъж се оказва, че ни подпомагат първата година и втората година ни казват да се оправяме сами.

Не знам как държавата реши да не ни изплати тази субсидия, а тази година има по-голяма смъртност на пчелни семейства от миналата, но въпреки всичко няма субсидия - коментират протестиращите пчелари.

Повече по темата ще научите от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна