Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Л. Георгиев: Статутът на турското малцинство е решен още през 1999-а с приемането от България на Рамковата конвенция

Снимка: БГНЕС


Не усещам овладяване на напрежението, но не усещам и сериозни съпротиви от народа, независимо от разразяващите се бури по социалните мрежи, коментира в предаването "Нещо повече" професор Людмил Георгиев в отговор на въпрос как управляващите от ГЕРБ овладяват напрежението след оставката на здравния министър Николай Петров, като допълни: Но не, не искам да кажа, че този кабинет е стабилен. Едва ли има нещо стабилно в нашата нестабилна държава въобще. 

В коментар на процесите, които протичат в опозиционната БСП, Людмил Георгиев каза:

Много пъти съм казвал, че положението в БСП продължава да е следствие от това, което се случи още преди 28 години  - тогава БКП трябваше да се раздели поне на две основни партии - едната социалдемократическа, а другата да си остане комунистическа, но за да се спасят онези 300 комунистически фамилии се търсеше на всяка цена единството на БСП. Както се вижда, това единство в продължение на 28 години нито го има, нито ще се случи.


По отношение на участието на патриотични и националистически партии във властта Георгиев коментира: Не бих казал, че това е национализъм, още по-малко пък патриотизъм. Това са едни дебелашки измерения на самозабравили се хора, в това число визирам и един известен вицепремиер. Какво да ви кажа, какъвто народът, такива и управляващите елити, заключи Георгиев, който вижда най-големият проблем у нас в "предаващи се векове наред от поколение на поколение традиционни наши представи, които пречат ние да осъзнаем някога собствената си държава като собствена отговорност":  Все се говори за шуробаджанащина, за това  и онова, но вижте - векове назад в нашата история индивидуалното оцеляване и семейно родовото оцеляване са заложени като фиксидея, като фундаментална представа етнокултурна, която регулира нашето мислене и поведение.


Според Георгиев изявленията на Лютви Местан с искането за признаване на турско национално малцинство у нас представляват отчаяно търсене на публична изява:

Той в момента е с диагноза тежка политическа кома  - почти летален е изходът и съвсем естествено търси някакъв повод, за да се закачи, да се върне в публичното пространство.  Не му обръщайте внимание журналистите  - това ми е съветът. Защото този проблем е решен още през 1999 година с приемането и ратифицирането от България на Рамковата конвенция за националните малцинства и съгласно логиката на тази конвенция, и съгласно логиката въобще на модерното разбиране за нация, турското малцинство в България е българско национално малцинство, така както българското малцинство в Албания е албанско национално малцинство - защото съвременната нация се идентифицира чрез юридическото гражданство, включително и на преобладаващата етническа общност, тоест на българската общност. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна