Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Ст. Воденичаров: Няма да оставим добра следа по пътя, по който сме тръгнали

Снимка: БГНЕС

Представихме една платформа за дискусия - това подчерта в интервю за предаването ни "Нещо повече" академик Стефан Воденичаров - заместник-директор на института по металознание на БАН и бивш председател на Българската академия на науките, в коментар на представената вчера от учени и индустриалци своеобразна харта с нови национални цели и идеали на България. 

Трябва да се престане да се говори, че нямаме пари
, подчерта акад. Воденичаров, според когото главната болест на нашето общество е бедността:
Това означава, че трябва да започнем да произвеждаме, защото ако не произвеждаме, то ще продължаваме да сме бедни. Или да възстановим нормалния стопански живот в страната, както и да дадем възможност на хората, които имат желание, да просперират и да създават блага, а не да им създаваме излишни трудности.

По повод демографската криза в България, акад. Воденичаров изтъкна, че е необходимо държавата  да вземе мерки.

Въпросът с образованието стои по същия начин - нашият поглед върху него започва още от възпитанието вкъщи. Това, че в момента се прехвърля голяма вина върху учителите и училище - трябва да се поеме отговорността от самите родители, които да обърнат внимание на своите деца,
добави академикът.

Всеки
 човек иска да остави нещо на децата и внуците си, а по пътя, по който сме тръгнали, няма да оставим добра следа, добави акад. Воденичаров:
Днес говорим за будители, а това са били хората, които са мислели за следващите поколения - нека се опитаме да ги следваме!

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна