Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Богданов: България слиза с 11 позиции не защото нещо се е влошило у нас

| обновено на 01.11.17 в 17:30
Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

Това е една класация, която измерва т.нар. микроклимат за ежедневна работа на всеки бизнес, като това включва различни по естество проблеми,  с които бизнесът се сблъсква по отношение на администрацията. Това обясни в интервю за предаването ни "Нещо повече" икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов в коментар на класацията на Световната банка "Да правиш бизнес 2018", в която страната ни е слязла с 11 позиции или от 39-о на 50-о място.

Причината да сме надолу в класацията не е, че в България нещо се е влошило, а по-скоро, че има страни-реформатори, които са се ориентирали по-добре в методологията и които са избрали по-точните реформи, които да им подобрят класирането. 

Бюджетната картина в последната година позволява малко повече разходи, отколкото в периода след 2009-а, така че има буфери в бюджета и за тази, и за следващата година, които могат да позволят някакво лавиране, добави Богданов в коментар на искането, отправено по-рано днес на протест от младите учени за повече средства за наука. 

Ако има конкретен бизнес случай или конкретно бизнес предложение, в което да бъде аргументирано как и до какво ще доведат допълнителните средства - например , дали ще мотивират най-добрите млади студенти да стават учени то в области, в които наистина има добри изследователски традиции у нас, както и добра материална база, за да се правят научни изследвания - то очевидно от това би имало смисъл, добави икономистът. 


Подробности, както и от кои държави на Балканския полуостров България е изпреварена в класацията и защо - можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна