Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария декларира подкрепата си за членството на страната ни в Шенген

Президентите Румен Радев и Дорис Лойтхард обсъдиха в София възможностите за разширяване на сътрудничеството между България и Швейцария

| обновено на 02.11.17 в 15:26
Румен Радев и Дорис Лойтхард
Снимка: БГНЕС

Възможностите за продължаване на Швейцарско-българската програма, настоящата рамка на която изтича през 2019 година, бяха обсъдени от президентите на двете страни – Румен Радев и Дорис Лойтхард, която е на посещение у нас. Сред темите на разговора  бяха и сигурността в Европа, кризата с мигрантите и членството на България в Шенген. 

За миналата година стокообменът между Швейцария и България е 260 милиона евро. За последните 20 години Конфедерацията, която е сред 10-те водещи инвеститори у нас, е вложила в нашата икономика близо 2 млрд. евро. Радев и Лойтхард са обсъдили възможностите за разширяване на сътрудничество между двете държави: 
Изказвам своето задоволство от особено ефективната Швейцарско-българска програма, която обхвана за последните години множество сфери, касаещи правосъдна реформа, върховенство на закона, сигурност, околна среда и особено важно – образованието. Вярваме, че тази програма трябва да продължи.
Обсъдихме какви са перспективите за продължаване на Швейцарско-българската програма, защото тя носи не само средства. Тя носи един друг модел за организация на нашето общество в различни важни сфери от нашия живот.

Президентът Дорис Лойтхард декларира подкрепата на Швейцария за членството на страната ни в Шенген и подчерта: 

Искам да поздравя правителството на България и българския народ за това, че през последните 10 години като член на Европейския съюз страната ви постигна забележителен напредък в сравнение с други европейски държави. Много е важно България да разчита на инвестиции, така че да има благосъстояние. Ние можем да допринесем за още по-големи успехи в областта на професионалното образование, опазването на околната среда и правосъдието.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна